26 de febr. 2020

Discurs del president d'ARCA al sopar anual de l'entitat.

Diario de Mallorca, 26-2-2020.
Bon vespre i benvinguts/des a totes i tots, en nom d'ARCA, al sopar anual; avui as Portitxol ens trobam a plaer, entre persones que per un motiu o altre estimen el nostre patrimoni històric i ho demostren. Vos deman disculpes si enguany hem estat un poc estrets o hem comès algun descuit... segur que involuntari.

En primer lloc, he de donar les gràcies a tothom que ens acompanya durant l'any... persones que ens donen una mà (i que n'és de necessari tenir mans amigues quan manquen recursos, temps, veus per participar en mitjans de comunicació, informes que redactar, escrits que remplenar,... ) Per tota aquesta gent propera, gràcies.

En segon lloc, és necessari que digui una paraula als representants polítics o institucionals que ens acompanyau i compartiu la responsabilitat i la il·lusió pel patrimoni cultural de Mallorca. Sigui quin sigui el resultat de la votació del Premi Destrucció sabeu bé -com sap tothom- que els nostres Premis són uns crits d'atenció que feim ben honestament: uns, els Conservació, per encoratjar a la gent i als responsables que han demostrat una bona manera de contribuir a la conservació i a l'estimació del patrimoni. Al cap i a la fi és la part més important.

Els premis Destrucció són un crit de rebuig, una pitada forta per evitar la seva persistència. En els premis mateixos teniu les nostres peticions: implicació activa (com és el cas dels Amics del Museu Marítim), participació i col·laboració (com és el cas dels Amics de l'Orgue d'Alaró i la Parròquia), arquitectura, tècnica i recursos (com és el cas de la restauració de les Torres i Baluard).

Enguany tenim una menció especial per destacar -en la part positiva- que és possible una iniciativa que perduri 35 anys, un acte teatral esperat cada any, l'Adoració dels Reis amb textos de Llorenç Moyà, una obra que ha recollit la col·laboració de centenars de persones que per un dia són "artistes" que comparteixen amb tota la Ciutat...Gràcies Taula Rodona per la vostra aportació any rere any (i enhorabona a l'Ajuntament de Plalma pel suport ja indiscutit).

Pere Ollers Vives pronunciant el seu discurs.
En tercer lloc, per resumir la nostra activitat -en el 2019- ens hauríem de referir a una llarga llista de temes i reunions, molts que s'arrosseguen d'anys ençà, perquè ARCA procuram fer un seguiment als assumptes preocupants i a les oportunitats de la Ciutat. Així paga la pena esmentar:

- El gran projecte de recuperació de Son Busquets per a la Ciutat.
- Plaça Major (i proposta de recuperació tunel soterrani).
- La protecció insuficient i manca de conservació del conjunt immoble de Cartoixa de Valldemossa.
- La campanya contra Pintades Vandàliques.
- El projecte d'il·luminació de la Seu i les alternatives que proposam a la Regidoria d'Infraestructures.
- La conservació de ses cases de Son Durí de Sa Ràpita.
- La conservació del casal ciutadà de primer ordre, Can Pueyo.
- Edifici de l'antiga escola, carrer Bisbe Massanet, 22.
- El projecte de recuperar refugis antiaeris, almenys un per visita pública i didàctica.

Quant a les accions de difusió del patrimoni podríem recordar ara, per no allargar:

- Continuam amb el programa Embarca't per visites culturals.
- Visites a Son Torrella (amb conveni amb la direcció insular de Patrimoni del Consell de Mallorca).
- Continuant l'Exposició a la seu sobre l'arquitecte Josep Ferragut, de l'any passat amb direcció de Blanca Castaldo i el grup de l'ESDIB amb patrocini de la Caixa Colonya i un Cicle sobre Ferragut gràcies a un seguit de conferenciants de primer ordre més l'ajut de l'Ajuntament de Palma.
- Un cicle d'activitats des del Casal Balaguer, amb l'Ajuntament de Palma
- Un Programa novedós de "Vida Activa i Patrimoni Cultural”, adreçat a la Tercera Edat que ha subvencionat el Consell de Mallorca (i ha tingut la col·laboració de residències de Tercera Edat, de Reina Sofia, Calvià, Germanetes dels Pobres i Borenco).
- El cicle de Música, turisme i Patrimoni (gràcies a la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Palma i Hotels Urbans de Palma i Caixa Colonya).
- Les tertúlies de patrimoni (que hem anat celebrant mes rere mes) i un seguit d'activitats de visites i activitats culturals.
Seguim col·laborant, no tant com voldríem, per limitacions de recursos, amb la plataforma Palma XXI, ja constituit el Consell Municipal de Model de Ciutat.

Pel que fa a l'any iniciat, 2020, voldríem que ARCA renovàs, millor ampliàs, mitjans, personals, els més importants, i també materials i econòmics. Hi dedicarem esforços però vos he de demanar la vostra col·laboració entusiasta.

Per altra sabem bé que el Patrimoni ens necessita i no deixarem de banda els assumptes que duim entre mans i altres que ens temem retindràn la nostra atenció, per exemple:
  • L'estat i conservació d'algunes possessions rurals (lamentablement moltes s'estan perdent i no ho podem consentir).
  • El patrimoni paisatgístic (fàcilment amenaçat per intervencions poc meditades).
  • Els projectes de restauració pendents a Ciutat i sobre tot el de Can Serra, casal que ens preocupa enormement (però podríem parlar de Bellver, Torres del Temple o de Almudaina de Gumara).
  • El projecte necessari per Plaça Major, Costa des Teatre,...
  • Les actuacions permanents contra les pintades vandàliques.
  • L'estat de conservació i l'ús d'alguns edificis religiosos importants com són ara els Monestirs de Sant Jeroni, de Sineu o d'Inca.
  • La conservació dels casals més importants de Ciutat com és ara Can Pueyo.
  • Les actuacions necessàries per millorar el conjunt històric de Palma (tant des de la vessant de protecció com d'estètica, vigilant les ordenances i normatives).

Esper que tothom hi participi! Vos hi convid!

L'any passat estavem pendents d'eleccions. Ja han passat. Ara és hora de demanar seriosament als polítics que governen a que considerin que el patrimoni de Mallorca paga la pena, no és una dèria de quatre ni un "mort" que ens ha caigut al damunt... per favor! que els nostres líders polítics estiguin a l'alçada del nostre patrimoni cultural que admira tothom qui el visita, l'estudia o el treballa.

Molts d'anys als mereixedors dels Premis “Conservació de Patrimoni 2019” el vostre exemple ens estimula.

Molts d'anys per totes i tots


Pere Ollers Vives
President d'ARCA

Palma, 25 de febrer de 2020