11 de febr. 2019

CANDIDATURES PREMIS DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI.

ARCA ANUNCIA LES TRES CANDIDATURES A PREMI DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI D'AQUEST ANY

RECIRDAM TAMBÉ LES TRES CANDIDATURES AL PREMI PROTECCIÓ DEL PATRIMOINI

1. DESTRUCCIÓ DE LES CASES DE POSSESSIÓ DEL RAFAL FRANC (MONTUÏRI). Aquesta destrucció té dos màxims responsables: D'un costat els promotors, que no han tengut sensibilitat cap a la petjada del Patrimoni rural de Mallorca. D'altra banda l'AJUNTAMENT DE MONTUÏRI que va permetre la demolició sense atendre la petició d'ARCA, que demanà la catalogació d'aquesta possessió ja documentada al segle XVI i que misteriosament no es trobava al Catàleg de Patrimoni. L'Ajuntament de Montuïri ha tengut una actitut negligent i insensible amb el rastre de la història i amb el paisatge rural de Mallorca. Una destrucció propiciada per un consistori que havia promés preservar el patrimoni.

2. INNACCIÓ DAVANT LA PROLIFERACIÓ DE PINTADES, ESPECIALMENT AL CENTRE HISTÒRIC. El Centre Històric de Palma cada vegada presenta una imatge més lamentable i és degut a la innacció de l'Ajuntament de Palma per fer front i erradicar totalment les pintades vandàliques d'alguns grafiters que malmenen la imatge de la nostra ciutat.

El Ple de l'Ajuntament de Palma a petició d'ARCA va acordar per a unanimitat el passat mes de març l'erradicació de les pintades vandàliques al Centre Històric de Palma, malauradament un any després d'aquest acord plenari, els resultats han estat nuls i la proliferació d'aquestes tipus de pintade ha anat en augment.

3. SUBSTITUCIÓ DE FANALS DE FERRO I VIDRE PER ESQUELETS DE PVC. 
Per estalviar energia amb la i·luminació no s'ha de perdre la qualitat dels nostres fanals i la qualitat paisatgística de l'entorn. Ara tan sols s'il·lumina una part de les façanes, alterant la percepció de Palma i d'alguns pobles, i els esquelets de fanals que tenim, sense vidres, semblen espectres.

Per a ARCA, les tres candidatures mereixen el premi destrucció, igualment que es mereixen el Premi Protecció, les tres candidaturas que ja férem publiques, no obstant la votació es celebrarà durant el sopar anual d'ARCA que es durà a terme demà dimarts dia 12 de febrer a l'Hotel Portixol.

També es triarà el premi PROTECCIÓ DEL PATRIMONI entre les tres candidaturas ja fetes públiques fa uns dies:

1.JAM. Joves Arquitectes de Mallorca, pel concurs Explotam Son Busquets.
2.  Equip Investigació sa Galera, per l'excavació anual i l'exposició.
3. Cooperativa Donats de Sant Miquel, per la gestió de l'Oratori de Sant Miquel de Campanet.