9 de nov. 2017

ARCA intervé al Consell de Gerència d'Urbanisme per criticar durament la decisió de concedir llicència de demolició a l'edifici de Passeig Mallorca, 15.

REFERIT A LA CONCESIÓ DE LLICÈNCIA DEMOLICIÓ DE L’EDIFICI UBICAT A PASSEIG MALLORCA, 15

ARCA critica amb fermesa el fet de que qui governa a Cort, i parlam de tots els responsables de totes les àrees, que estàn prou informats, hagin permés que s’hagi concedit aquesta llicéncia de demolició.


Aquest edifici data de 1949; la qualitat de la fàbrica de l’immoble, la seva representativitat al carrer Passeig Mallorca com a mostra de l'arquitectura de l'època, atribuïble a un estil regionalista i el seu bon estat de conservació, tot plegat, justificava la seva conservació i la protecció. Cal remarcar que l'immoble ha passat la ITE corresponent i ha estat sotmès a obres d'adaptació; per tant no té, que es conegui, cap problema estructural ni de manteniment greu.

És un edifici que a més aporta uns valors ambientals degut a la seva ubicació, cantonada amb tres carrers. Conserva elements tradicionals: baranes, persianes, aler de fusta, però guanya en alçada. De fet té cinc alçades conformant una unitat en alçada a totes les seves façanes.

La teulada i l’enteixinat de fusta del voladís amb figures femenines esculpides a les cantonades li donen uns detalls destacables entre el centre històric de Palma.

Basta veure els edificis més moderns del seu entorn per donar encara més valor a la arquitectura de l’edifici que ARCA ha defensat des de fa més d'un any.

Si fesim una enquesta a les persones que hi pasen a peu d’edifici, ben segur es posarien les mans al cap de pensar que aquell element paisatgístic de primer ordre no està inclós al catàleg de Patrimoni i que l’Ajuntament de Palma vol la seva demolició.

L’Ajuntamment de Palma vol aquesta demolició perquè podria haver-la evitada i no ho ha fet. Podria haver obert expedient de catalogació, però no ho ha fet.

ARCA ha de manifestar la seva alarma per la manca de sensibilitat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Palma cap al patrimoni humil però amb categoria, que representa aquest edifici.

ARCA havia demanat la inclusió d’aquest immoble al catàleg de Patrimoni de Palma, molt abans que aquesta llicència de demolició estàs sobre la taula del Consell de Gerència d'Urbanisme.

Quan vàrem veure que a l'ampliació de catàleg, ni aquest ni el 90% dels edificis que havíem demanat conservar no hi figurava, ho vàrem advertir.

Ens varen contestar que durant el període d'al3legacions podríem demanar que s’incloguéssin. I ho hem demanat. Però en realirat no teníen cap intenció d'atendre la nostra petició. És inevitable pensar que feim feina per no res. Quan ens posam amb temps, com és aquest cas, no serveix de res, i quan actuam d'urgència, com a la casa de Falla a Gènova, tampoc.
El que diu l’equip de govern vers determinat patrimoni i el que fa és molt dintint. No podem des d’ARCA si no manifestar la nostra decepció.

Ens trobam davant la pressió econòmica provocada per un planejament urbanístic obsolet, una intensa demanda, i la presió dels cotxes -principalment de les exigències d'aparcament- que permet destruir immobles molt valuosos per construir aparcaments soterranis i poder vendre més fàcilment els pisos. I més cars. Tot plegat, això juga en contra del Patrimoni cultural urbà i de la possiblitat que el rastre de la historia pervisqui.

Aquest és un equip de govern que es contradiu a si mateix quan diu que vol llevar cotxes de la ciutat i que lluita contra la gentrificació i no obstant no cataloga un immoble molt bó com el de Passeig Mallorca, 15 i permet la seva destrucció, tot per afavorir que facin un aparcament soterrani i uns pisos que sense dubte estaran a uns preus prohibitius pels habitants locals. Tot un exercici de coherència. Dit sigui amb tota la ironia.

I per favor, no ens venguin que l’edifici que substituirà el de Passeig Mallorca serà un edifici magnífic signat per un arquitecte de renom, perquè ja li hem dit que li podem mostrar cent llocs de Palma on realment un edifici de qualitat aportaria molt a l’entorn, sense destruir res.

Fa tres setmanes aquesta gerència va permetre la destrucció d’un edifici de Santa Catalina i la seva substitució per un de més alçades que provocarà un desastre estètic i urbanístic. Fa set dies s’aprovà la demolició d’aquest edifici singular del Passeig Mallorca.... sumam i seguim. Lamentable.

ARCA

7 de novembre de 2017