3 de nov. 2017

ARCA vol presentar una proposta interessant per a la Fàbrica Nova (Sóller).

Imatge cedida per Elena García Colchero.
Un nou projecte de per la Fàbrica Nova

La jove Elena García Colchero, estudiant de Disseny d'Interiors a l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears presentà com Projecte Final d'Estudis el disseny de l'interior d'un Museu Tèxtil a la Fàbrica Nova (Sóller). El projecte que presentà en el curs passat s'ha exposat aquests dies amb altres projectes finals d'estudis a la mateixa escola.

El treball de la jove dissenyadora Elena García, planteja la recuperació dels diferents espais de la fàbrica per a usos diversos, conferint-los una unitat formals mitjançant elements modulars dissenyats per ella mateixa, sempre respectuosos amb la historia de la fàbrica i l'edifici.

Imatge cedida per Elena García Colchero.
La Fàbrica Nova donada en el seu moment com herència al poble de Sóller per donya Adela Oliver, tot i ésser un dels poc edificis de la nostra comunitat (juntament amb el Sindicat de Felanitx) integrats en el Pla Nacional de Patrimoni Industrial, és troba en un estat molt lamentable d'abandonament provocat pel reiterat desinterès de les nostres institucions (en múltiples legislatures) que no han aconseguit dur a terme cap de les propostes de Museu Tèxtil ni han facilitat què cap de les propostes privades és poguéssin dur endavant.
Imatge cedida per Elena García Colchero.
Balears, és una de les poques comunitats autònomes espanyoles que no ha atès a la crida del Patrimoni Nacional per desenvolupar el pla Nacional de Patrimoni Industrial i conservar patrimoni industrial propi. Segons comentà Antoni Vilanova, especialista en conservació i restauració de Patrimoni Industrial a les Jornades de Patrimoni Industrial organitzades per ARCA a l'nay 2015, és una pena que no es redacti un pla director de conservació i restauració d'aquest patrimoni a la nostra vall que permetria obtenir ajuts per la seva conservació, tant de Patrimoni Nacional com de la Unió Europea. Segons plantejava Vilanova, tot Sóller es podria presentar com una gran colònia industrial. Això permetria accedir a fons per la conservació dels elements públics, com el Museu Tèxtil (que podria ésser la Seu), el cementiri, l'església, el Teatre la Defensora, la Base Naval (els polvorins), Museu Naval, etc. vinculats al desenvolupament industrial de la vall. També repercutiria molt positivament en aquells totes aquelles empreses particulars vinculables a aquest patrimoni, hotels a casals modernistes, i museus, bars, cooperatives etc. si es redactàs un pla rigorós.

Gràcies al treball dels historiadors Sollerics, ja s'han publicat prou estudis rigorosos, necessaris per a justificar el valor del nostre patrimoni Industrial.