4 de jul. 2017

ARCA celebra que l'Ajuntament de Palma obri un expedient sancionador per la instal·lació d'uns llums de neó a la xemeneia de l'antiga fàbrica ILMA.

ARCA va presentar una denúncia el passat 8 de maig davant l'Ajuntament de Palma per la instal·lació d'uns llums de neó a la xemeneia de l'antiga fàbrica de llet ILMA, situada al carrer del Cardenal Rossell, 1 (Es Coll d'en Rebassa, Palma).

L'Ajuntament de Palma ha dut a terme una inspecció i ha determinat que no hi ha llicència

En data de 10 de maig de 2017, l'Ajuntament de Palma va realitzar una inspecció de les obres realizades i va determinar que aquestes no tenien llicència. També, cal tenir en compte, que aquest és un element precatalogat, el qual tenia una suspensió d'atorgament de llicència en el moment que es dugueren a terme les obres.

L'Ajuntament de Palma obrirà un expedient d'infracció urbanística

Segons ens ha informat l'Ajuntament de Palma s'obrirà un expedient d'infracció i és que els fets són molt greus. Primer, perquè és un element d'un valor cultural, el qual passarà a formar part del proper catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma i segon, perquè s'han dut a terme unes obres sobré un bé cultural, sobre el qual hi havia una supensió de llicència per a la realització d'obres.

La publicitat fa malbé estètica i visualment a aquest bé cultural i al seu entorn

Aquesta intervenció provoca un dany estètic a un element patrimonial singular, el qual hauria d'estar exempt de publicitat i a més provoca un impacte visual i paisatgístic des de gran distància. No només és la xemeneia, sinó també l'edifici annexe, el qual provoca una agressió visual exagerada, desproporcionada i que fa malbé al paisatge de la zona. Per aquest motiu, demanem que no es demori la retirada d'aquests elements d'il·luminació que fan malbé a un entorn d'alt valor agrícola.

Història d'una antiga fàbrica des Coll d'en Rebassa

Imatge de la fàbrica ILMA a 1947. Fotografia: Hausman.
A finals de l'estiu de 1940, la companyia suïssa Nestle va començar les obres de construcció de la factoria de l’"Industrial Lechera de Mallorca", ILMA, en el Coll d'en Rebassa. L’I.L.M.A. era una de les 18 fàbriques de l’acreditada marca suïsa Nestle a l'estat espanyol. Varen arribar a treballar un total de 120 persones, però a 1978 Nestle la possà a la venda i a 1983 formà part d'AGAMA, fins que a l'any 1987 tancà les seves portes. L'any 1998 començà el procés de reconversió de l’edifici en l'actual complex industrial-comercial, es tomaren algunes edificacions i es modificaren i ampliaren altres, tot el seu recinte es va transformar. L'esvelta xemeneia és l’únic vestigi que queda d’aquesta emblemàtica fàbrica.