18 de nov. 2014

HA TORNAT “EL SANT SEPULCRE” A SÓLLER

Fotografia: Derry Oates.
La Comissió Llimona-Sóller satisfeta

Tota la Comissió Llimona-Sóller està molt satisfeta perquè avui ha retornat a Sóller, al seu lloc original, vora la tomba 249 del Cementiri, la part que faltava de l'escultura de Josep Llimona “El Sant Sepulcre”. Dos anys i uns dies des de la sortida a l'octubre de 2012. Un any després de les primeres denúncies del Col·lectiu Albaïna i ARCA. Cinc mesos després d'ajuntar tots els esforços cívics de les nostres entitats i diversos artistes i presentar sengles escrits, el 10 de juny de 2014 a l'Ajuntament i a Patrimoni del Consell de Mallorca. Hem fet una feinada, tots junts i ha donat el seu fruit. N'estam ben satisfets. Podem ben dir: primera part: missió complerta. Gràcies a totes les persones que ens han ajudat, encoratjat i a totes les que han col·laborat perquè això fos possible. Un record especial als familiars de Josep Llimona que ens han donat el seu suport il·lusionat.

No acaba aquí la feina!

La Comissió Llimona-Sóller ha popularitzat aquest conjunt escultòric de primer ordre de tot el patrimoni solleric i mallorquí: hem fet quatre conferències per conèixer bé el context cultural i econòmic del Sóller de principis de s. XX, per entendre perquè la Vídua de Morell va tenir la idea de concretar un monument funerari pel seu espòs difunt i perquè Josep Llimona té relació amb la Mallorca del primer terç del XX. Cal recordar que tenim obres de Llimona a Sóller i a Lluc.
Fotografia: Derry Oates.
Ara cal revisar en quin estat es troba l'escultura després dels trasllats, un, il·legal, l'altre a requeriment de l'Ajuntament compel·lit per la nostra acció. Cal revisar l'estat de conservació i manteniment d'aquest conjunt escultòric de primer ordre i que posa el Cementeri de Sóller en la Ruta Modernista de Sóller i de Mallorca. Cal demanar que continuï la declaració de BIC d'aquest conjunt escultòric pel seu valor cultural inigualable.

Una passa més: el Cementeri de Sóller s'ha d'inscriure a la Ruta Europea de Cementiris

Fins ara la Comissió ha focalitzat el seu treball amb el conjunt escultòric de Llimona. Ara cal demanar a l'Ajuntament de Sóller i al Consell de Mallorca una passa més: protegir el Cementeri de Sóller perquè això no passi mai més. Per això, més que papers o més que declaracions (que ara es faran juntament devora la foto i devora l'estàtua) cal posar fil a l'agulla per:

  • Inscriure el monument funerari en l'Inventari de Béns pertanyents al patrimoni històric de l'Ajuntament de Sóller.
  • Inscriure el Cementeri de Sóller en l'Associació de Cementeris Significatius d'Europa (ASCE).
  • Inscriure el Cementeri en la Ruta Europea de Cementeris (ja n'hi ha uns 19 cementeris d'Espanya amb valor cultural que estan a la Ruta Europea).
  • Posar en marxa ja un Pla de conservació i restauració del Cementeri de Son Sang començant per revisar l'estat de conservació de les obres monumentals de Vila, Arcas, Quintana i per suposat Llimona a més del conjunts artístic de tombes, cenotafis, epitafis i ferros que adornen moltes de les sepultures d'aquest espai, també pel seu entorn inigualable.
  • La Comissió Llimona-Sóller, lluny de dissoldre's, vol col·laborar amb l'Administració municipal per fer el seguiment d'aquestes qüestions que ja des d'ara plantejam i enviarem per escrit a l'Ajuntament.