27 de nov. 2014

CÒNDOL PER LA MORT DE GUILLEM AMENGUAL MATAS. HEM PERDUT UN COL.LECCIONISTA DE PATRIMONI INDUSTRIAL

El passat dia 21 de novembre morí Guillem Amengual Matas.  Des d’ARCA volem mostrar el nostre còndol als seus familiars i amics per tan estimada pèrdua.

Guillem Amengual  es va caracteritzar per ser un gran amant del patrimoni industrial de les Illes. A la seva finca d’Algaida  va anar reunint un vertader museu de les millors peces del nostre patrimoni industrial, entre d’altres:  El primer camió de  bombers de Palma – un Hispano -Suïssa de l’any 1914-, la tuneladora de les mines d’Alaró, les primeres màquines que donaren electricitat als nostres pobles, la furgoneta de “Transportes Pons”, la màquina que subministrava la benzina als hidroavions de la Guerra Civil, la màquina de tren Maffeis de la salinera de  Formentera i  moltes excavadores i piconadores – algunes d'elles les podem veure a alguna rodona de les nostres carreteres,   i així,  fins a una  llarga col·lecció que ara queda orfe.

UN MUSEU INDUSTRIAL FRUSTRAT PERQUÈ TOTES LES ADMINISTRACIONS LI DONAREN L'ESQUENA

Guillem Amengual, no tan sols adquirí aquestes peces sinó que també en restaurà moltes d’elles, el seu somni era crear la base d’un museu del nostre patrimoni industrial i  un taller de restauració…però com sempre trobà la incomprensió i ingratitud dels estaments polítics que únicament col·laboraren en la catalogació de part de la col·lecció.

Ara possiblement serà el punt i  final d’aquesta col·lecció, per vergonya d’aquí durant tot aquest temps podien fer alguna cosa  i s’han negat a fer-ho posant mil excuses i deixant, una vegada mes, que part de la història de les nostres illes se’n vagi a altres bandes on segur que saben valorar-la.

A la nostra illa no tendrem un museu del patrimoni industrial perquè d’aquí poc no hi haurà tampoc peces que incloure al museu, però no haurà estat per culpa de persones com a Guillem Amengual, sino per  la ineptitud de qui tendria que vetllar i ajudar per la conservació de la nostra història i  també del nostre futur.

No queda més que mostrar el nostre reconeixement i la nostra gratitud a Guillem Amengual Matas per la seva tasca i lamentar que la seva ingent feina no pugui ser gaudida per la gent de Mallorca, com ell volia.