16 de maig 2014

El modernisme a Sóller en estat d'observació

Escultura del cementiri de Sóller
ARCA ha pogut comprovar que elements que formen part del modernisme a Sóller, es troben en un precari estat de conservació.

Sóller és la segona localitat de Mallorca, després de Palma, on més exemples d'estil modernista podem localitzar.

Aquesta població que forma part del paratge de la serra de Tramuntana, atreu a milers de turistes anualment, deguts als seus atractius culturals, entre ells el modernisme.

ARCA ha pogut fer un passeig per aquesta localitat hi ha constatat que hi ha una sèrie d'elements que necessiten ser restaurats, per tal de vetllar per la seva correcta conservació i la imatge de la localitat.

Drac del jardí de les Hespèrides
de Can Torrens
1. A la Casa de Can Torrens, situada a l'avinguda de Cristòfol Colom, a escasos metres de la plaça de la Constitució hi ha un excel·lent treball de ferro, probablement realitzat pel mestre ferrer Manuel Carrascosa. En aquesta casa trobem “El drac del jardí de les Hespèrides”, el qual es troba molt deteriorat, a l'igual que un detall de la barrera, on han caigut una sèrie de fulles que s'enfilaven per la columna.

2. Al cementiri de Sóller podem trobar diferents testimonis d'un patrimoni mal conservat. Hi ha ferros que decoren les tombes que es troben rovellats o han perdut els seus elements ornamentals. Tenim exemples d'epigrafies de les tombes que presenten un síntoma de degradació amb el perill que es pugui perdre la informació escrita i escultures que mereixen ser restaurades, degut a la seva vàlua artística i cultural.

3. Les Barreres de ferro potser són els elements més vistosos i amb major exposició pública, degut a que es troben devora del carrer. Per exemple a la casa de Can Cera, situada a la carretera MA-11, número, 4, podem observar com aquestes no s'han pintat des de fa molts anys i com un fil de ferro amb pues impotjora la seva imatge. ARCA voldria proposar a l'Ajuntament de Sóller, que no deixi aparcar als vehicles a algunes barreres que es troben a la Gran Via, degut a la seva bellesa artística.
Detall del voladís de la Casa Vernella


4. La Casa Vermella de l'Alqueria del Compte, presenta el seu voladís en un estat de conservació bastant lamentable i amb el perill de caure. És una de les cases més singualrs i significatives de Sóller i cal vetllar per la seva correcta conservació.