22 de maig 2014

ARCA i GOB s'oposen a que desaregui l'hort-jardí de Can Vallès (Deià).

Hi ha alternatives viables i menys impactants a la construcció d'un aparcament.

ARCA i el GOB han tengut coneixement de les obres que s'estan duent a terme a l'hort-jardí d'una casa catalogada amb el nom de Can Vallès, situada al carrer Arxiduc Lluís Salvador de Deià.

L'objectiu de les obres és la intenció de l'Ajuntament de dotar de places d'aparcament per a vehicles privats al centre de Deià.

La propietat de Can Vallès ha signat dos acords en el temps que condemnen a convertir l'hort-jardí en aparcaments. Una solució a un problema real (la manca d'aparcaments) que té però altres alternatives viables, menys impactants i que no impliquen una oposició frontal de la majoria de veins i veïnes del poble que veien en aquest jardí la possibilitat de tenir-hi una espai lliure d'ús públic.

Aspectes patrimonials

L'immoble de Can Vallès presenta unes carecterístiques arquitectòniques d'interessant tipologia i prova d'aquest interès el tenim en un expedient d'incoació de protecció de regim local que data de l'any 1973.
La fitxa de catàleg de l'Ajuntament de Deià, on es troba protegit aquest bé cultural, fa referència als seus tres cosos arquitectònics: cos principal, cos secundari i torre, però també parla d'un hort-jardí situat a la part anterior de la casa, com a espai o àmbit important i de referència. I és que Can Vallès no s'entèn sense el seu hort-jardi i el seu hort-jardí, tampoc s'entendria sense Can Vallès. Ambdós espais, foren concebuts per romandre l'un devora de l'altre i qualsevol canvi o alteració que es vulgui dur a terme, romp amb l'harmonia paisatgística i cultural que s'ha conformat en aquest espai. 

ARCA i GOB demanen la paralització de les obres i la protecció de l'hort-jardí.

Per aquest motiu, l'hort-jardí de Can Vallès és interessant que sigui inclòs dins l'àmbit de protecció de l'immoble.

L'eliminació d'aquest espai verd en ple centre de Deià, per substituir-ho per uns aparcament és un desproposit, que fa malbé a la imatge de la localitat i de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Culural de la Humanitat.

ARCA i GOB han demanat al Consell de Mallorca que un tècnic del Consell de Mallorca es dirigeixi fins a Can Vallès de Deià i aturi els treballs que s'estan duent a terme. És important pensar i recuperar aquest espai verd que forma part d'un conjunt arquitectònic i cultural ampli.

També han sol·licitat que s'inicïi un expedient d'incoació perquè l'hort-jardí de Can Vallès sigui catalogat a l'igual que el seu immoble.

Concentració

Demà divendres a les 18h veinats del poble han convocat una concentració al davant de les obres per exigir la paralització de les obres i la preservació d'aquest indret.