15 d’oct. 2012

Ahir es clausurà la IX Trobada d’entitats en defensa del Patrimoni cultural celebrada a Mallorca durant aquest pont de cap de setmana.- ARCA ha estat l’amfitriona

En el transcurs del dinar i al llarg de la tarda es debatiren els continguts de la “Declaració de Mallorca”, document que s’elaborarà durant aquest proper mes amb aportacions de tots els grups participants entre els quals:


SOS MONUMENTS (Barcelona)
ASOCIACIÓN de PROFESORES PARA LA DIFUSIÓN Y PROTECCIÓN DEL PATRIMONIO “BEN BASO” SEVILLA (Y GRUPO “TÚMBALA”)
AMIGOS DEL PATRIMONIO DE SEGOVIA
ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL CASTELL DE MONTJUÏC
ASSOCIACIÓ PER A LA REVITALITZACIÓ DELS CENTRES ANTICS (ARCA)

Han estat uns dies intensos de visites per tal d’aprofundir en el coneixement de la diversitat del nostre Patrimoni. Una trentena de participants al congrés han recorregut l’illa guiats per ARCA: Alfàbia, Valldemossa, Son Marroig, les Caputxines, Palma, Sóller,...

Trets generals per a la  “Declaració de Mallorca”. Estarà ultimada en un mes

Al final de les trobades que cada any celebren aquest conglomerat de grups, s’elabora un document de treball i anàlisi que en el cas que ens ocupa es dirà “Declaració de Mallorca”.

Amb el títol genèric de “Patrimoni i crisi” recollirà aspectes comuns als problemes actuals en la conservació del patrimoni com són:

  1. Aprofitar la crisi que momentàniament atura l'especulació per dissenyar models d’ordenació del territori i plans urbans respectuosos amb el tresor que suposa el nostre Patrimoni.

2. Afavorir la conscienciació social i de qui governa cap a un concepte més ampli de Patrimoni que no es limita al que és monumental.
3. Pensar prioritàriament en les persones que habiten les ciutats i els entorns com a part gairebé intrínseca al patrimoni. Apostar pel civisme.
4. Mantenir i potenciar la xarxa d’entitats que vetllen pel Patrimoni arreu de l’Estat i establir vincles amb la resta d’Europa.