18 de juny 2012

Patrimoni i gastronomia a Santa Catalina

El passat dissabte 16 de juny ARCA i Diana Ferreira oferiren un itinerari per la històrica barrida de Santa Catalina, per conéixer una mica més el patrimoni històric que presenta. La visita es completà amb una demostració gastronòmica de plats tradicionals de la cuina mallorquina, que tingué lloc al mercat de Santa Catalina.

El patrimoni i la gastronomia són dos exemples de la tradició cultural de Mallorca i que ARCA mitjançant els recorreguts culturals vol impulsar, per donar a conéixer als ciutadans i ciutadanes de Mallorca.

L’itinerari històric fou dirigit per Xavier Terrasa i comptà amb els següents punts de visita:

  1. Montepío de Previsión del Arrabal de Santa Catalina. C/ Fàbrica. Exemple de moviment associatiu, fundat a 1894.
  2. Can Palmer. C/ Quetglas, 5. Exemple de Modernisme popular de l’any 1910.
  3. Església de la Immaculada Concepció. Construida a 1910. C/ Sant Magí.
  4. Teatre Mar i Terra. Construït el 1898. C/ Sant Magí.
  5. Es Jonquet. Barri tradicional mariner amb conjunt de molins fariners.
  6. Rentadors municipals. Infraestructura pública de finals del segle XIX. Av. Argentina.
  7. Hostal Cuba. Edifici colonial de 1904. Av. Argentina amb C/ Sant Magí.
  8. Edifici la Central. Edifici modernista de 1908. C/ Sant Magí.
  9. Can Pujol. Edifici modernista de 1903. C/ Pou, 24.

La degustació gastronòmica fou a càrrec de Diana Ferreira:

Amb la idea de divulgar el receptari de les Illes Balears, recuperar receptes, i en congruència amb els recorreguts disseyants pel tradicional barri de Santa Catalina i es Jonquet.

Els receptaris de plats escollits per dur a terme aquest projecte foren els següents:
Recepció:
Ponxe Rei En Jaume
Dada històrica: és una beguda del segle XVIII, posiblement una invenció de la cuina de la aristocràcia.
Font: “Tapes y Broquetes” de Javier Soriano

Aperitiu:
Ous de codorniu  en “budellets”.
(Inspirats en una recepta de finals del segle XIX).
Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll.

Principal:
Escabetx de peix (segle XVIII).

Postres:
Pipí
Un postre preparat amb quartos  o congrets i Menjar Blanc (segle XVIII).
Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll.