El
passat dissabte 16 de juny ARCA i Diana Ferreira oferiren un itinerari per la
històrica barrida de Santa Catalina, per conéixer una mica més el patrimoni
històric que presenta. La visita es completà amb una demostració gastronòmica
de plats tradicionals de la cuina mallorquina, que tingué lloc al mercat de
Santa Catalina.
El
patrimoni i la gastronomia són dos exemples de la tradició cultural de Mallorca
i que ARCA mitjançant els recorreguts culturals vol impulsar, per donar a
conéixer als ciutadans i ciutadanes de Mallorca.
L’itinerari
històric fou dirigit per Xavier Terrasa i comptà amb els següents punts de
visita:
- Montepío de Previsión del Arrabal de Santa Catalina. C/ Fàbrica. Exemple de moviment associatiu, fundat a 1894.
- Can Palmer. C/ Quetglas, 5. Exemple de Modernisme popular de l’any 1910.
- Església de la Immaculada Concepció. Construida a 1910. C/ Sant Magí.
- Teatre Mar i Terra. Construït el 1898. C/ Sant Magí.
- Es Jonquet. Barri tradicional mariner amb conjunt de molins fariners.
- Rentadors municipals. Infraestructura pública de finals del segle XIX. Av. Argentina.
- Hostal Cuba. Edifici colonial de 1904. Av. Argentina amb C/ Sant Magí.
- Edifici la Central. Edifici modernista de 1908. C/ Sant Magí.
- Can Pujol. Edifici modernista de 1903. C/ Pou, 24.
La degustació gastronòmica fou a càrrec de Diana
Ferreira:
Amb la idea de divulgar el receptari de les Illes
Balears, recuperar receptes, i en congruència amb els recorreguts disseyants
pel tradicional barri de Santa Catalina i es Jonquet.
Els receptaris de plats escollits per dur a terme
aquest projecte foren els següents:
Recepció:
Ponxe Rei En Jaume
Dada històrica: és una beguda del segle XVIII,
posiblement una invenció de la cuina de la aristocràcia.
Font: “Tapes y Broquetes” de Javier Soriano
Aperitiu:
Ous de codorniu
en “budellets”.
(Inspirats en una recepta de finals del segle XIX).
Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll.
Principal:
Escabetx de peix (segle XVIII).
Postres:
Pipí
Un postre preparat amb quartos o congrets i Menjar Blanc (segle XVIII).
Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada