21 de maig 2012

Agricultura, paisatge i patrimoni: vins Jaume Mesquida i Can Parrí (Porreres)


El passat dissabte 19 de maig realitzarem una visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni al municipi de Porreres.

Primer de tot visitarem la finca de Son Porquer, per veure d’aprop les vinyes de Jaume Mesquida. Ens va rebre la seva propietaria, Bàrbara Mesquida qui ens oferirà una magistral explicació del recull de la vinya i l'elaboració del vi en aquesta empresa familiar. Poguerem gaudir d’un espectacular molí, datat a l’any 1850 i que forma part d’aquesta gran finca que fou segregada durant la desamortització del segle XIX.

Posteriorment, pujarem fins al puig de Monti-sion per gaudir de l'històric santuri i de les magnífiques visites del Pla de Mallorca.

La visita va concloure a l’antiga Escrivania de Porreres (segle XIV) i seu de l’empresa Can Parrí, que es dedica a l'elaboració i comercialització d'aubercocs secs. El seu propietari Gabriel Mora ha estat elegit millor empresari jove de Mallorca per saber convinar la tradició amb la modernitat.

Vins Jaume Mesquida

L'empresa es constituí com a societat anònima l'any 1994, tot i que inicialment fou fundada per Jaume Mesquida Barceló el 1945 als carrers de sa Vileta i Pou Florit. Fa deu anys tenia 25 quarterades de vins repartides en 10 finques. El 1975 introduïren ceps de Borgonya i Aquitània. De les seves finques treien el 85% de la verema, la resta la compraven als pagesos.

El 1994 produïren vins fins de qualitat, com negre de criança, blanc varietat i fruital i blanc de criança. Fou la primera empresa de Mallorca que produí cava, 2.000 botelles l'any 1993 i 7.500 botelles l'any 1994. Entre vi i cava, l'any 1994 es produïren 80.000 botelles, de les quals s'exportaren a Alemanya, Bèlgica i Suïssa. En l’actualitat produeixen un total de 210.000 botelles.

Puig de Monti-sion

Al puig de Monti-sion, d’on poguerem gaudir d’unes magnífiques vistes del Pla de Mallorca i de la seva bella arquitectura.

El puig de Monti-sion que acull sobre el seu cim, a uns 250 metres d'altura, el santuari del mateix nom. La primera ermita dedicada a la Mare de Déu de Monti-sion s'edificà en el segle XIV. Posteriorment, a partir del segle XV, es construí l'actual església, el claustre i l'aula de gramàtica llatina on es preparaven els alumnes de Porreres i dels seus voltants per accedir a l'Estudi General. En el segles XVIII i XIX es feren noves reformes i el 14 de gener de 1954 gairebé tot el poble de Porreres treballà per obrir en un sol dia l'actual carretera de tres quilòmetres que permet accedir en vehicle fins el santuari. A banda i banda de la carretera, s'hi troben les set creus construïdes el segle XV que representen els Set Dolors i els Set Goigs de la Mare de Déu, de les quals se'n conserven cinc, i els petits monuments (segle XVIII) del recorregut del Viacrucis que finalitza a l'edifici del santuari.

Can Parrí (Porreres)

Es dedica a l'elaboració artesanal d'albercocs secs amb la particularitat que aquests es venen banyats en xocolata. Aquests és una idea innovadora, per part de Gabriel Mora, millor empresari jove a Mallorca que ha sabut convinar la tradició dels seus padrins amb els nous temps, per tal de comercialitzar un producte típic de Porreres, però que havia anat en detriment.

Fa poc més d’una any, ha recuperat un antic edifici del segle XIV al centre de Porreres, conegut com l’antiga Escrivania, que també fou seu municipal i antiga pressó.