10 de maig 2012

ARCA vol fer costat a les demandes de manteniment dels hospitals Joan March i el General de Palma


Arguments de protecció de Patrimoni material i immaterial

A més dels motius evidents de necessitat sanitària d’hospitals a escala humana com aquests dos, tant per dimensions com per atenció personalitzada i serveis específics, ARCA vol fer palès altres arguments de caire patrimonial material i immaterial.

L’Hospital Joan March: la memòria col·lectiva
L’Hospital Joan March conforma un espai únic a un lloc privilegiat per qui té problemes de salut. Per això i durant molt de temps es va considerar el lloc idoni per la recuperació de malalties respiratòries. L’edifici va ser construït amb l’objectiu de ser destinat a serveis sanitaris i els espais i les dimensions així ho demostren. Mallorca no ha de prescindir d’aquest servei ja que el seu manteniment no tan sols millorarà la xarxa sanitària, si no que ajudarà a conservar la nostra memòria col·lectiva.

L’Hospital General: 500 anys d’història
Les parets de l’Hospital han vist l’evolució d’un edifici vinculat a la medicina i a l’assistència social des de fa més de cinc segles. Les darreres reformes l’han adequat a les necessitats actuals però els usos d’ara també ens recorden els passats. Grans espais i passadissos presidits sempre per un claustre impressionant, han fet i han de continuar fent més agradables les hores d’incertesa, d’espera, d’alegria o de tristesa que envolten la salut i la malaltia.

No és necessari tancar l’Hospital General, al contrari, és necessari mantenir els seus serveis i a més recordar i continuar escrivint la història col·lectiva d’aquest hospital multicentenari.