16 de jul. 2011

Crònica de la innauguració de la placeta d'Encarna Viñas

L’acte d’innauguració de la placeta d'Encarna Viñas (dia 14 juliol 2011, 19h) va comptar amb la participació de nombroses persones de dins i fora la barriada de Pere Garau que celebraren l’aparició d’un nou espai de trobada pel barri i que volgueren retre homenatge a una dona estimada i valorada: n’Encarna Viñas. Àngels Fermoselle, en nom d’ARCA, va conduir l’acte donant paraula a Cèlia Riba, Miquel Sbert, el regidor de Cultura Fernando Gilet i el regidor d’Infraestructures Sebastià Sansó.

Cèlia Riba, neboda de n’Encarna, va resaltar l’humilitat de la pedagoga, la seva passió per inculcar l’amor per la cultura i el seu feminisme. “N’Encarna primer diria que no es mereix tenir una escultura en homenatge, però nosaltres sabem que sí s’ho mereix”

Miquel Sbert va parlar en nom dels alumnes de magisteri i del rastre de recuperació d’obres de teatre que va deixar n’Encarna. També resaltà la importància de sentir la transcendència de la lliteratura catalana com a pròpia i part de la cultura universal.

El regidor de Cultura Fernando Gilet va agrair la feina d’ARCA , va ressaltar la figura de n’Encarna per la seva senzillesa i va felicitar la barriada per aquesta petita conquesta ciutadana. També va agraïr la feina a la seva predecessora al càrrec, Nanda Ramón i a l’escultor, Jeroni Bosch.

El regidor d’Infraestructures Sebastià Sansó va alabar la proposta d’ARCA i la feina de la Directora General de l’Àrea d’infraestructures a l’anterior legislatura, Virginia Abraham. També va facilitar les dades tècniques de la placeta i va agraïr la feina de l’arquitecte, Federic Climent i de totes les àrees d’Infraestructures que havien participat a la creació de la placeta: arbrat, enllumenament, neteja, manteniment....

Globalment va ser un acte que podriem qualificar de rodó. Rodó també era el cercle que formà tota la gent present entre les quals: Joan Lacomba, Pere Pavía i Xisca Moll, Xesc Moll, Aina Pascual, Miquel López Crespí, Pere Morey... a més de representants del món educatiu i grups municipals del PP, PSOE, PSM-Verds-Entesa. No mancaren el president d’ARCA, Pere Ollers, socis i membres de la junta, entre els quals Concha Gallego, que junt a n’Àngels han estat les encarregades de coordinar aquesta iniciativa d’ARCA.

Aquest és el text amb el que n’Àngels Fermoselle en nom d’ARCA obria l’acte
Ara ens agrada molt passar per aquí i veure n’Encarna amb el seu llibre. Perquè vivia aquí, a dues passes i és un alè de cultura, que falta fa.

Ara ens agrada molt passar per aquí i veure gent asseguda als bancs, parlant o llegint. Ara ens agrada que juguin per aquí nines i nins amb cotxets i tricicles, perquè donen vida al barri i abans no podien.

No ens agradava abans passar per aquí, un lloc estret que trobàvem sempre brut de deixalles i encerclat de cotxes.Aquesta placeta en memòria d’Encarna Viñas ha estat impulsada per ARCA, però s’ha aconseguida amb la feina de tothom. La gent veinada que recollí signatures, l’Ajuntament que ens escoltà, l’arquitecte, Federic Climent que ha fet una feina excel·lent a un lloc petit i una mica difícil, l’escultor Jeroni Bosch que va captar l’esperit de la nostra demanda... una suma de bona gent que avui és aquí i amb la que ho hem de celebrar.Gràcies a qui governa ara l’Ajuntament per esser aquí i gràcies a qui va governar fins fa poc per atendre la nostra petició.Aquesta és una iniciativa democràtica de veritat.

Ara, l’hem de conservar. I això depén de tohom, de nosaltres i de l’Ajuntament. Però en gran part de nosaltres.

Diu n’Encarna Viñas:“És l’esforç i l’ànim i no l’èxit, que al capdavall depèn de la fortuna, allò que realment ens valoritza”. (frase gravada sota l’escultura)Aquest pensament ve que ni pintat per a ARCA. L’esforç i l’ànim és allò que no falta mai, malgrat les pèrdues patrimonials que cauen com a lloses sobre el nostre ànim sense esvair-ho. Perquè l’èxit no és sempre per qui té la raó. Però avui celebram un èxit, un èxit de la ciutat de Palma. Celebram un recó agradable a un barri que es mereix aquest i un grapat més: la barriada de Pere Garau.