12 de jul. 2011

Innauguració de la placeta Encarna Viñas ubicada al carrer Luca de Tena confluència amb Antillón. Dijous 14 a les 19h

Organitzen l’acte l’Ajuntament de Palma i ARCA.




ARCA després de fer la tasca de recerca i posada en valor dels elements patrimonials de Pere Garau, que es va materialitzar en una exposició al carrer i la publicació d’un llibre, proposà eixamplar i millorar la placeta preexistent al carrer Luca de Tena cantonada Antillón. La proposta es va fer per dos motius:

1. Per aconseguir un petit espai d’estada i trobada per qui habita o visita el barri, ja que no en gaudeix de gaires. I a més, que aquest espai fos de qualitat. Ara hi ha paviment de pedra, arbrat, bancs i una pastera que encercla una escultura. La regidoria d’Infraestructures ha duït endavant el projecte.
2. Per dedicar un record i un homenatge a una persona culta que des de nina i fins a la seva mort, va viure sempre a la barriada: Encarna Viñas. La casa on ella va viure, primer amb els pares i germanes i després amb el seu espòs, Josep Mª Llompart, es pot veure a pocs metres de la placeta.

Encarna es mereixia un record col·lectiu perquè era una dona admirable, moderna, compromesa i valenta. Mestra de mestres, professora de lliteratura, enamorada del teatre, va viure activa i generosa fins a la seva mort l’any 2004.

L’escultura de Jeroni Bosch.
L’escultura que presideix la placeta és obra de l’escultor Jeroni Bosch (Manacor, 1975), que va rebre l’encàrrec de la regidoria de Cultura. ARCA havia sol·licitat a la regidora la col·locació d’una escultura significativa. L’artista va entendre molt bé la nostra petició i el resultat és d’una gran qualitat. L’escultura, en ferro, fa 1,50 d’alta per 0,50 d’ample i representa una dona amb un llibre a la mà. Una dona que es nota activa i que està disposada a transmetre coneixements. El títol de l’escultura és “Encarna Viñas”.
Davant l’escultura hi ha una gran placa de pedra que té gravada una frase d’Encarna “És l’esforç i l’ànim i no l’èxit, que al capdavall depén de la fortuna, allò que realment ens valoritza”.

Cóm serà l’acte?
L’acte serà molt senzill, a la mateixa placeta, amb intervencions breus dels responsables municipals d’Infraestructures i de Cultura (aquest darrer pendent de confirmació). També intervindrà ARCA i la neboda de n’Encarna, Cèlia Riba. Estan convidades les persones responsables de l’anterior mandat, ja que varen ser qui dugueren endavant aquest projecte.
Assistiran l’escultor Jeroni Bosch i molt probablement antigues i antics alumnes.
No mancaran persones de la barriada que a més de reconèixer n’Encarna Viñas gaudeixen ja d’un petit lloc de trobada i comunicació.
Animam a assistir a la inauguració totes aquelles persones que puguin estar interessades.