13 d’oct. 2010

ARCA Adverteix que és molt probable que sota la plaça Major de Felanitx es trobi el qanat MEDIEVAL DE LA FONT DE SANTA MARGALIDA.

Des d’ARCA volem manifestar la nostra preocupació pel vist i plau inicial de l’equip de govern de l’Ajuntament de Felanitx a un aparcament soterrat a la plaça d’Espanya o laça de les Palmeres.
Segons les nostres informacions, sota la Plaça es troba la canalització d’aigua d’origen àrab, l’anomenat qanat medieval de la Font de Santa Margalida.
Documentalment consta que entorn l’any 1260 ja existien a Felanitx unes quinze cases, que formarien el núcli original del poble, probablement a la zona de la plaça de la Font de Santa Margalida, on es troba una font, que a la època musulmana ja irrigava una zona d’horts.
La importància patrimonial d’aquesta relíquia del segle XIII és immensa, per tant, qualsevol obra que pugui alterar l’autenticitat de la troballa no seria acceptable avui en dia.
A Palma ja varem patir un pèrdua irreparable a la construcció de l’aparcament d’Antoni Maura, quan es va trobar un pont i en lloc de respectar la ubicació i tot l’entorn, es va limitar a conservar un bocí que ha quedat gairebé com a decoració únicament. Un fet com aquest no es pot consentir que passi a Felanitx.
Per tant ARCA demana el compromís ferm dels responsables polítics per a que en el cas que es trobi el qanat medieval, es modifiqui el projecte de l’aparcament per a la preservació integral de la resta patrimonial, fins al punt de que si és necessari es renuncií a la construcció de la infraestructura en cas que fos impossible l’adaptació.