24 de juny 2010

Destruint la barriada de Santa Catalina

Nou edifici que fa malbé l’harmonia del conjunt.
Al carrer Villalonga número 27, a la part alta de la barriada de Santa Catalina de Palma, han construït un edifici que romp, una vegada més, el conjunt estètic de la barriada històrica
Per a ARCA aquest fet és especialment greu ja que la façana de l’edifici que hi havia prèviament, tenia uns detalls florals modernistes que ornaven les finestres i la porta, donant una personalitat a l’immoble.

L’edifici actual, modern, potser molt adient per estar ubicat a una barriada moderna, però a Santa Catalina tan sols demostra menyspreu i falta de sensibilitat.

Responsables d’aquesta desfeta: ARCA senyala tres responsables ó culpables d'aquesta situació:

1- Una normativa obsoleta i irrespectuosa amb el conjunt històric de la barriada de Santa Catalina, una de les més antigues de Palma.
2- Els tècnics responsables del projecte que no tan sols varen ignorar el valor estètic i sentimental dels detalls modernistes de la façana prèviament existent, sinó que varen dissenyar un nou espai totalment aliè al seu entorn.
3- Els propietaris, l’ordre carmelita que actuaren sense cap criteri ni sensibilitat cap al patrimoni històric més humil de les barriades senzilles de Palma.
ARCA ja havia avisat de la imminent pèrdua de la façana modernista el més de juliol de 2008 dins la seva campanya “Fotos per a la reflexió” de la que vos enviam l'enllaç al blog d'ARCA Detalls modernistes que poden desaparèixer, com tants d’altres s’esvaeixen a la nostra ciutat

No obstant és doblement greu la immersió d’aquest nou edifici que destorba totalment la bellesa de Santa Catalina. És lícita i desitjable la incorporació de nous conceptes i materials a l’arquitectura, però no a Santa Catalina.

Des d’ARCA hem demanat infructuosament a l’Ajuntament de Palma tant aquesta legislatura com l’anterior, que s’evitin fets com aquest que avui denunciam.
La modificació de Pla General arribarà tard per molts espais urbans que cal conservar. Mentre, s’han de prendre mesures eficaces, però la voluntat dels tècnics i dels polítics, moltes vegades no ajuden.

diariodemallorca.es 25-6-2010 ARCA denuncia la destrucción de otro inmueble modernista

1 comentari:

Rafel ha dit...

Tot i no ser tècnic, som veí de santa Catalina, contau amb mi per treballar per l'adaptació de la normativa urbanística del barri, PERI o altres que s'hagin de vigilar.

Rafel Umbert