1 de juny 2010

Acte per a la protecció de l'entorn de Lluc

L'Associació d'Antics Blavets, ARCA i el GOB organitzen un acte reivindicatiu per reclamar la desclassificació de la urbanització d'Es Guix.

La urbanització d'aquest espai emblemàtic de la Serra de Tramuntana, malauradament, continua sent motiu de reivindicació. La desclassificació de la urbanització d'Es Guix dista encara de fer-se efectiva per les diferències de parer entre les diferents forces polítiques al Consell de Mallorca.

Lluc és sagrat i el seu entorn excepcional. Cal protegir Es Guix de

manera definitiva i restaurar aquest entorn natural i paisatgístic. Per tot això, les entitats que formam el Col·lectiu en Defensa de Lluc, organitzarem Can Alcover, un acte cívic per reivindicar, un cop més, la protecció d'aquest entorn.
__________________
_______________________________________________________________________

Text presentat a l’acte en defensa d’Es Guix del dia 31 de maig de 2010 organitzat per GOB, ARCA i Antics Blavets a Can Alcover, llegit pel president d'ARCA, Pere Ollers



Es Guix

La finca de Can Guix deu el seu nom al material mineral que s’extreia de la muntanya.

El camí vell de Lluc que uneix Caimari i el monestir, era pas obligat pels desplaçaments a peu i amb animals de càrrega fins a la construcció de la carretera actual. El Camí vell de Lluc ara és una travessa de muntanya on ja a prop del final del recorregut, apareixen les fites de les Cases des Guix, la font del mateix nom, amb la seva vegetació de jonc i falgueres i es pont just abans des Coll de Sa Batalla.

Fa molts anys que es Guix podria haver estar fet malbé per sempre, però la urbanització que es va començar els anys vuitanta, mai va tenir èxit. La cicatriu que ha produït l’urbanització fins ara és petita. I per això ara és el moment de suturar-la.

No obstant, els darrers temps, en lloc de voler guarir la ferida, han incrementat la pressió per a que es densifiqui la construcció a la zona, pretenent crear un nucli de població desmesurat i fals, ficat amb cunya i que provocaria una alteració irreparable a la estètica i l'ètica de la nostra Serra.

Sembla que qualque dirigent polític no vol que Escorca continuï essent un dels indrets més espectaculars i diversos de la nostra terra. Cala Tuent, el Torrent de Pareis, el santuari, el monestir i l’entorn de Lluc, els alzinars, l’Ermita, les possessions, les fonts, els camins, les sitges, les barraques, les marjades conformen un paradís per a nosaltres i per a qui ens visita. Per destruir l’Eden volen crear una “Aldea Turística” que més aviat seria una “Aldea Fastasma”, posats a utilitzar paraules foranies.

El turisme és una font de riquesa per Mallorca. Però durant anys, l’ambició de guanyar doblers ràpids a costa de qualsevol preu ha provocat uns efectes secundaris negatius. Gran part de la costa destruïda, els arenals més importants envaïts per les construccions i ara unes recionversions on s'invertiran una barbaritat de doblers públics previstos per reconversions.

Per tant, hi ha massa proves que les iniciatives turístiques han suposat grans avanços, però també han comés greus i de vegades imperdonables equivocacions. El futur econòmic ha de viure un canvi de rumb real i ràpid. No hi haurà salvació de la industria turística si no es respecta el patrimoni paisatgístic, arquitectònic, etnològic i cultural de Mallorca.


Així, podem dir que és necessari que el patrimoni passi de ser la víctima, a ser el redemptor. És aquesta filosofia la que ha d'impulsar la figura de Serra de Tramuntana Patrimoni de l’Humanitat.


No tan sols mourem un dit per la Serra, com ens aconsellan des del Consell, nosaltres hem mogut i mourem tots els dits que faci falta.