31 de maig 2010

IIª visita agrària a PRILAC i al món agrari de Vilafranca

El programa Agricultura, paisatge i patrimoni dirigit per ARCA i amb el suport de la Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern Balear continuà amb la seva segona visita agrària.

El passat dissabte, 29 de maig visitarem PRILAC, empresa situada als afores de Porreres. La central lletera de Productors Illencs de Lactis, coneguda comercialment com PRILAC, és una empresa del sector agroalimentari mallorquí dedicada a l'elaboració de productes lactis. La creació de PRILAC l'any 2002 és fruit de l'esforç d'un grup de ramaders disposats a produir, elaborar i comercialitzar la seva pròpia producció de llet.

Un dels principal objectius de PRILAC es obtenir productes de gran qualitat, respectant en tot moment les característiques nutritives de la llet i, alhora, oferir al client unes garanties de servei.
En aquests primers anys d'activitat, PRILAC ja ha aconseguit un lloc molt important en els sector dels lactis a l'illa i cada vegada hi ha més consumidors que escullen els nostres productes pel seu sabor tradicional, que els diferencia dels altres.
Les instal·lacions de PRILAC són modernes i àmplies i sovint s'obren les seves portes a diferents excursions programades, mitjançant les quals els visitants poden observar d'aprop tot el procés d'elaboració dels nostres productes.
PRILAC elabora diferents productes lactis com a formatges i iogurts de llet de vaca o de cabra, i gelats de diferents sabors.

SANT MARTÍ D’ALANZELL

Un cop finalitzada la visita a les instal·lacions de PRILAC, el programa continuà cap un lloc d’interès històric i patrimonial com és la possessió de Sant Martí d’Alanzell, situada al municipi de Vilafranca. Fou declarada Bé d'Interès Cultural (BIC) l'any 1993 a petició d'ARCA.

La possessió de Sant Martí d'Alanzell, antigament una de les més importants de Mallorca, ocupava els terrenys que en la dominació musulmana eren de les alqueries Alanzell i Albadellet, a més d'alguns altres rafals (Llabrés, 17). Després de la conquesta de 1229, en el repartiment formà part de la porció reial. Segons la GEM, «és citada en el Llibre del repartiment de Mallorca, en què figura com a propietat de Ramon Saclusa».

Des de l’any 1391 la finca ha estat en mans dels Sureda, quan Arnau Sureda li comprà a Guillem de Santjust per valor de 3.000 lliures. Des de la meitat del segle XX, és propietat de la família Ferrer de Sant Jordi.
VILAFRANCA

Un cop acabada la visita a la possessió de Sant Martí d’Alanzell, ens aproparem a la localitat de Vilafranca, que va néixer durant el segle XVII d'unes terres que el senyor de Sant Martí donà als primers pobladors, que foren 26 famílies. Allà puguerem gaudir del seu patrimoni històric i cultural, on visitarem el cementiri municipal i l'església parroquial.