3 de nov. 2009

ARCA restaura el rellotge de sol de les Tereses

El redescobriment del rellotge i la seva posterior restauració s’han produït arran d’un projecte d’intervenció més ampli en el conjunt del convent de les monges Tereses de Palma, actualment immers en un procés de restauració que contempla actuacions a les façanes exteriors i el claustre. Pel que fa al rellotge de sol, la Direcció Insular de Patrimoni ha ofert assessorament tècnic a través de la col·laboració del gnomòleg Miquel Àngel Garcia Arrando, autor del Catàleg de rellotges de sol de Mallorca, impulsat per l’entitat ARCA/ Comissió de Rellotges de sol, i de la supervisió dels tècnics del Departament.
Durant la presentació als mitjans del rellotge, el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, ha manifestat que la intenció del Departament de Cultura i Patrimoni és «continuar col·laborant amb projectes d’aquest tipus». «L’experiència de la restauració del rellotge de sol de les Tereses és per nosaltres un projecte pioner en aquest camp i amb l’èxit que ha tingut, continuarem treballant en aquest cap, ja que Mallorca és un territori molt ric quant a rellotges de sol», ha explicat.

El convent fou declarat BIC amb categoria de monument (BOIB 44, 22/03/2007; BOE 85, 9/04/07) per la qual cosa es va sol·licitar la preceptiva autorització de la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric per tal de realitzar la intervenció. L’equip encarregat de les obres el dirigeix l’arquitecte Carlos Clemente, mentre que l’encarregat de l’execució del projecte del rellotge de sol ha estat Iván Larrea, tècnic responsable en restauració.

També han format part del projecte l’arquitecte Carme Julià, l’aparellador, Guillem Julià, Miquel Àngel Garcia, de la Comissió de Rellotges de Sol d’Arca; Guillem Daviu, cap de servei de Patrimoni Històric del Consell, i de les restauradores del Consell Maria Dols i Isabel Adrover.

El rellotge de sol es trobava en un estat de conservació deficient ja que la busca s’havia perdut i la policromia que marcava els números i les línies horàries gairebé era imperceptible. Així i tot, s’ha pogut reconstruir fidelment el disseny original gràcies a l’estudi amb llum ultravioleta, que ha permès resseguir la policromia original a partir de la fluorescència de les restes de pigment conservades dins la paret de mares.


diariodemallorca.es 31-10-2009 ARCA y el Consell restauran en Palma un reloj solar del siglo XVII oculto en la fachada del convento de Santa Teresa de Jesús