10 de jul. 2008

Foto 3 per a la reflexió: Detalls modernistes que poden desaparèixer, com tants d’altres s’esvaeixen a la nostra ciutat

Al carrer Villalonga número 27 de la barriada de Santa Catalina hi ha una planta baixa de la que tan sols queda la façana i és bastant probable que de aquí uns dies no quedi cap vestigi.
L’esmentada façana té sobre la porta i finestres uns detalls modernistes a mode d’orla, i fins i tot, la porta central conserva el número que corresponia originalment a la vivenda.

Es dóna la circumstància, que la informació d’obra que apareix al cartell d’obligatòria exhibició, diu que la intenció és fer una sola planta. El cartell està situat sobre els enderrocs de l’interior de la casa.

Hi ha una possibilitat que la reforma inclogui la conservació dels elements de façana (si així és, enhorabona i benvinguda la idea) però per experiència sabem des d’ARCA, que han estat i son centenars els detalls d’interès artístic i que donen personalitat als nostres barris i que desapareixen anualment.

No hi ha cap normativa que els protegeixi i aquests elements del modernisme més popular van caiguent davant la insensibilitat no tan sols dels propietaris, polítics, si no també dels tècnics que dirigeixen les obres, tècnics superiors que haurien de demostrar criteris més integradors, que destructors.

La protecció i integració dels elements particulars dels edificis fan cobrar valor a la reforma o nova obra. Els nous tècnics haurien de incorporar, allò que els tècnics anteriors a ells, que segurament tenien menys estudis (molts són iniciatives de mestres d’obra de principis de segle que imitaven la moda) varen considerar de bon gust i varen encertar.

Aquesta foto ens ha de fer reflexionar no tan sols en aquest cas particular, si no en tots els que encara cauran si no feim qualque cosa urgent.

2 comentaris:

carmenligero ha dit...

Soc veinada de Santa Catalina (relativament jove) i estic realment sensibilitzada amb aquest tema i a la vegada triste de veure com dia a dia perd l'encant aquest maravellòs barri.M'he criat a aquest barri i ara se'n desfà el cor al veure la poca sensibilitat que tenim a conservar aquestes maravelles que ens ha deixat el temps,per ser substituides de vegades per edificis que res tenen a veure amb l'història, amb la gent, amb l'entorn de Sta. Catalina.
Jo estic d'acord que aquestes potser són poc pràctiques, o amb mala distribució però hi ha sol·lucions al manco dèixar la façana original encara que sigui una rehabilitació integral.
M'agradaria prendre part activa en la conservació del barri, pel que estic totalment d'acord amb aquest article i m'agradaria col·laborar en qualsevol activitat que suposi protegir el nostre barri.

Una salutació i m'agradaria estar en contacte.

Atentament,

Carme Ligero

Anònim ha dit...

Agraïm el teu interès i no dubtis que pots ser de gran ajuda per intentar salvar el màxim que poguem de Santa Catalina. Una màquina de fer fotos i el contacte amb noltros, són eines boníssimes. Les pots fer servir. Explica-nos totes les coses que vegis, ja siguin destruccions evidents com intuïcions de possibles desfetes. La nostra feina de denúncia pública i propostes en positiu han de donar fruit.

Crida a Arca: 971719531 i te posarem en contacte amb la persona que s’encarrega d’aquesta campanya

ARCA