17 de jul. 2008

FESTA D’ESTIU D’ARCA 2008


Una vegada més, ARCA celebra la Festa d’Estiu que ens dóna ocasió de saludar els amics i simpatitzants d’ARCA i del Patrimoni.

Aquest any ho fa amb la satisfacció dels 21 anys de dedicació a la nostra herència col·lectiva i amb l’agraïment pel guardó rebut de MEDALLA D’OR DE LES ILLES BALEARS que consideram està dedicat a tots el que han treballat i treballen pel Patrimoni Històric en qualsevol de les seves manifestacions.

L’acte començà a les 19,30h, amb la lectura del MANIFEST PEL PATRIMONI, a càrrec d'Àngel Aparicio Pasqual, president del Grup d'Estudis de Fortificacions Balears i portaveu de les 34 associacions signatàries que constitueixen el FORUM CIVIL DE PATRIMONI.

Tot seguit es lliuraren els guardons de Soci d’Honor d’ARCA a Mossèn Pere Xamena Fiol, historiador que no tal sols té una trajectòria valuossíssima d’estudi i publicació si no que participa activa i jovenívolament, hores d’ara, en la defensa del Patrimoni.

ARCA ha volgut honorar també a Miquel Àngel March per la seva insubornable dedicació plena d’afanys i de dies, des del GOB, al Patrimoni natural, sense el que és impossible d’entendre el Patrimoni històric i artístic.

Hi asistiren la presidenta del Consell de Mallorca, la batlessa de Palma i diversos consellers, diputats , regidors i alts càrrecs del govern i de l’oposició que volen també unir-se a aquest homenatge a aquestes figures tan significatives.



MANIFEST DEL PATRIMONI

EL FÒRUM CIVIL DE PATRIMONI ES PRESENTA

El Fòrum Civil de Patrimoni existeix des del dia 12 de juny de 2007 i és el punt de trobada d’una sèrie d’associacions ciutadanes amb objectius molt diferents però amb un tret d’unió: l’interès per la conservació del patrimoni cultural en tots els seus caires, des dels edificis fins als arbres, passant per les fotografies antigues, ferrocarrils, torres, castells i paraules... en resum, tot el nostre paisatge físic i l’espiritual.

El convenciment que ens uneix és que la riquesa cultural aferma el sentit de poble, la identitat, la consciència de pertànyer a una unitat cultural que al mateix temps està oberta a qualsevol influència d’altres pobles que puguin enriquir-la, així com l’empelt enriqueix l’arbre que el rep. A més, ens uneix una xarxa de comunicació que informa tots els membres del fòrum de les iniciatives de cada un d’ells, a fi que ens donem suport mútuament si els sembla coherent amb els seus propis objectius.

La soca més s’enfila com més endins pot arrelar; el Fòrum vol, doncs, ajudar a que arrelin ben endins tots els habitants d’aquesta terra que l’estimen, perquè és propi dels ben parits el saber ser agraïts, i mallorquins no són els que viuen a Mallorca, sinó els que VIUEN Mallorca i se senten part de tot el visible i l’invisible que la forma.

Si coneixen, estimaran; si estimen, no consentiran que se prostitueixin encara més la nostra terra i cultura per mor d’uns fills bords que, esperem-ho, han actuat així perquè no coneixien ni estimaven.

Les associacions que formen el Fòrum s’articulen en torn del pal de paller que és ARCA i figuren al peu d’aquesta presentació. Tot plegat, els membres d’aquestes agrupacions sumen uns quants milenars de persones, que esperen de les nostres institucions una postura decidida per conservar i donar suport a les seves iniciatives, cap de les quals suposarà un benefici econòmic per als components individuals del Fòrum, però sí per a la societat, perquè contribuiran a mantenir el caràcter de la nostra terra i per això mateix la faran més atractiva per als visitants i per a nosaltres mateixos.

Recordem la imatge de la mata de jonc de Ramon Muntaner. Potser que un ciutadà sol no se senti amb forces per enfrontar-se a una malifeta o una desídia, però si sap que darrera hi té les entitats del Fòrum esperem que es decideixi a actuar. Com ve a dir Shakespeare: què és més noble, patir amb paciència els cops de la Fortuna o enfrontar-s’hi amb tot el nostre coratge?

ENTITATS QUE CONFORMEN EL FÒRUM CIVIL DE PATRIMONI

1. Amics de l’Arxiduc
2. ARCA
3. ARCA-Llegat Jueu
4. Arxiu Fotogràfic Andreu Muntaner
5. Asociación Española de Arboricultura
6. Associació Aires mallorquins
7. Associació cultural Arrels de la Vall. Mancor de la Vall
8. Associació d'amics dels Molins
9. Associació d’Amics del Ferrocarril
10. Associació d’Amics del Museu de la Ciència i de la Tècnica
11. Associació d’Amics del Museu de Mallorca
12. Associació d’Amics del Museu de San Carles
13. Associació d’Amics del Museu Marítim
14. Associació d’Amics del Patrimoni
15. Associació d’Amics dels Arxius
16. Associació d’Amics dels Castells
17. Associació d'Antics Blavets de Lluc
18. Associació de Veïns Canamunt-Ciutat Antiga
19. Associació de Veïns del Jonquet
20. Domus Templi
21. Escola de Mestres d’Aixa
22. Federació d’Agrupacions Fotogràfiques
23. Fundació Aeronàutica Mallorquina
24. Fundació d'Amics del Patrimoni
25. GOB
26. Grup d’Estudi de les Fortificacions de Balears
27. Grup de col·leccionisme
28. Memòria del Carrer
29. Milana- Foment del Patrimoni. Puigpunyent
30. Obra Cultural Balear
31. ONCE
32. Plataforma Parc de les Vies
33. Comissió de rellotges de sol de Mallorca
34. Societat Arqueològica Lul·liana
35. Vallpuig . Puigpunyent

dBalears.cat 18-7-2008 Festa estival a favor del patrimoni insular

diariodemallorca.es 18-7-2008 Un brindis por el Patrimonio

Última Hora Digital Pere Xamena Fiol y Miguel Ángel March reciben un homenaje en ARCA

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sería interesante conocer la dirección de cada una de estas instituciones, o colocar un link que permita entrar en contacto con ellas.

Anònim ha dit...

En la columna de la derecha hay un apartado "enllaços" y ahí hay links a algunas de estas instituciones