19 d’abr. 2023

ÈXIT DE LA VISITA GUIADA A L'EXPOSICIÓ "UNA APROXIMACIÓ A L'ARQUITECTE GUILLEM FORTEZA"


A càrrec de Concha Gallego i Àngels Fermoselle, coordinadores de l'exposició.

Durant una hora i mitja, Concha i Àngels explicaren la trajectòria vital i arquitectònica de Guillem Forteza i Pinya, que va viure pocs anys, 51, i en tan sols 25 anys de carrera professional va deixar una obra ingent. També contaren anècdotes de la seva feina d'investigació amb la col·laboració del fotògraf Benet Bohigas.

La investigació d'ARCA continuarà amb l'ajuda com especialista d'Encarnació Romero que a partir d'ara hi col·laborarà.

Assistiren 25 persones entre les quals familiars de Guillem Forteza, descendents del seu germà Bartomeu, que agraïren molt la riquesa de l'exposició i facilitaren converses sobre els germans d'en Guillem i la cultura que impregna la seva família.

L'acte va concloure amb una foto de grup perquè havia ganes de deixar gravat un record d'aquella enriquidora estona.

ARCA realitza aquesta exposició sobre l'arquitecte Guillem Forteza donant continuïtat a les monogràfiques ja executades anteriorment per la nostra entitat sobre arquitectes que han deixat empremta a la nostra illa com varen ser les dedicades a Gaspar Bennazar, Francisco Roca Simó i a Josep Ferragut.

Guillem Forteza  perviu a la memòria de l'illa especialment per la seva immensa obra escolar. Però la seva petjada va molt més enllà. A més d'escoles, va crear esglésies i capelles, xalets, hotels, edificis plurifamiliars, magatzems industrials, ornaments religiosos... tot són obres d'un arquitecte polifacètic que, tot i no tenir una vida llarga, va omplir la seva de creativitat i feina i va deixar un important llegat.

Hem titulat aquesta feina com "Una aproximació a l'arquitecte Guillem Forteza" perquè seria impossible abastar un acostament íntegre a totes les seves facetes intel·lectuals i d'activisme social. La seva obra és extensa, no sols en edificis, sinó també en texts, projectes urbanístics, idees polítiques i profunditat religiosa, tot dins un context social de canvis continus.
Forteza va viure i treballar durant la dictadura de Primo de Rivera, també en l'época de la República, en el transcurs de la Guerra Civil i per últim en els principis del règim franquista. Aquests continus canvis i moments socials tràgics, actuaren, sense dubte com condicionant de la seva feina i estat d'ànim.
A l'exposició intentam, amb més de 100 fotografies, apropar a la ciutadania qui és una figura vital per l'illa de Mallorca.
Forteza va treballar també en col·laboració amb altres arquitectes insignes.
La tasca pendent d'estudi sobre Forteza és extensa. Tot i que molt s'ha investigat fins ara, i aquesta exposició intenta ser una aportació més, queden molts interrogants oberts que intentarem, en la mesura de les nostres possibilitats, anar esbrinant en el futur.

Un grapat d'obres d'en Forteza ja no existeixen perquè el creixement urbanístic, moltes vegades desordenat i insensible, les va enderrocar. D'altres no es varen arribar a construir i, el que és més important, encara queden a tota l'illa, millor dit, a totes les illes, i fora d'aquestes, molts d'edificis singulars, alguns humils, tots interessants que esperem que romanguin amb nosaltres com a part del Patrimoni a llegar a les futures generacions.

ALGUNS TRETS BIOGRÀFICS
Guillem Forteza i Pinya.
Va néixer l'any 1892 a la ciutat de Palma
Va ser arquitecte diocesà de Mallorca, va tenir el seu primer càrrec polític com a regidor de l'Ajuntament de Palma i el 2 de gener de 1923 va ser nomenat batlle per Reial Ordre.

Potser el càrrec més important però va ser el d'arquitecte director de construccions escolars i vocal tècnic de la Junta Provincial de Primera Ensenyança. Càrrec que va exercir des de 1921 fins a la Guerra Civil.
El 22 d'octubre de 1943 moria a la seva ciutat natal després d'una malaltia progressiva.

Gran investigador de l'arquitectura tradicional, l'any 1931 Forteza començà a utilitzar els models racionalistes. No obstant sempre va combinar i alternar diversos estils.
Obres més significatives serien a Palma Clínica Grau (hotel Armadams), Marivent, la coneguda com Fundació Dragan, Església del Molinar i del Terreno i en col.laboració amb altres arquitectes Esglèsia de les Reparadores i el conegut com Hotel Avenidas. Fora de Palma Caubet, Celler de Felanitx etc A més, va projectar més de 100 escoles de les quals queden una bona quantitat.


L'exposició ha estat coordinada per la Llicenciada en Història Concha Gallego i la vicepresidenta d'ARCA, Àngels Fermoselle.
Les més de 100 fotografies són principalment obra de Benet Bohigas i Concha Gallego
L'exposició s'inaugura el proper dijous a les 19h al local de ARCA: Carrer Can Oliva núm 10 Palma i romandrà durant una sèrie de mesos durant els que podrà ser visitada.

Per dur a terme la exposició hem comptat amb la col.laboració económica de la Fundació Caixa Colonya