15 d’abr. 2023

embARCA't: ARCA GUIA 60 PERSONES PER LES MURADES EXISTENTS I LES ENDERROCADES





El geograg Nael Falo en un moment del recorregut 


UN GRAN ÈXIT DE PARTICIPACIÓ 

Aquest dissabte 15 d'abril ha tingut lloc la sortida guiada entorn de les murades de Palma, organitzada per ARCA a càrrec del geògraf Nael Falo i de Miquel Angel Riera.

A la mateixa han assistit més de seixanta persones, ha tingut una durada de quasi dues hores, i ha complert els objectius que s'havien marcat de fer un recorregut geo històric pels diferents vestigis visibles i ocults de les murades de Palma.
A causa de l'èxit de la convocatòria i la voluminosa llista d'espera que ja tenim es reeditarà la ruta el proxim més de maig.

UNA HISTÒRIA D'ENDERROCAMENTS I RECONSTRUCCIONS
Des de l'època romana, el conjunt de murades de Palma s'aixecaren, s'ampliaren i es varen reconstruir en diferents ocasions. Només fa poc més d'un segle que la ciutat no compta amb unes murades que el llarg de dos mil anys havien marcat, i de quina manera, el desenvolupament de la ciutat.

EL RECORREGUT
El recorregut ha començat per la Porta Pintada, que actualment ocupa la plaça d'Espanya i en el sentit de les agulles del rellotge s'han anat recorrent els diversos Baluards i Portes existents, fins arribar a les restes de la murada musulmana, al convent de les Jerònimes, per continuar per la Porta del Camp i ja anar cap al Palau Episcopal, on s'han mostrat les restes del traçat del recinte romà, així com la murada àrab on la catedral es reflectia dins la mar i la potència de la murada renaixentista a Ses Voltes.


Seguidament, s'ha travessat l'antic llit del torrent de sa Riera per arribar a la porta de l'Almudí-Gabella de la sal, per després veure la nova ubicació de la Porta del Moll.

Pujant el carrer de San Pere hem tornat a trobar la murada àrab i el pont de Santa Catalina, continuant per l'Hort d'en Moranta, per ja arribar a la Porta de Jesús, amb la visita a la murada que es troba a l'aparcament del començament de la Via Roma per anar després cap a la Porta de Santa Margalida i tancar el recorregut a la Porta Pintada de la plaça d'Espanya.

En total, hem realitzat 18 aturades explicatives acompanyades d'imatges d'època i tenim el convenciment que les persones que han participat entenen ara molt més l'història de la nostra ciutat.

LA REIVINDICACIÓ
Per conèixer millor la història de Palma, és pel que està totalment justificada la petició d'ARCA de posar en valor els restes trobats a la plaça d'Espanya, mantenint-los visibles protegits amb material transparent i un cartell explicatiu. També, a més, la petició de senyalitzar a la via pública el traçat d'aquestes murades pel coneixement de tota la ciutadania. Fins ara el govern municipal ha contestat les nostres demandes.