22 de març 2023

ÉXIT DEL DEBAT SOBRE ENERGIES ALTERNATIVES ORGANITZAT PER ARCA

 LA CONCLUSIÓ SERIA: ENERGIES ALTERNATIVES SÍ, PERÒ PRESERVANT EL PAISATGE, EL PATRIMONI I L'AGRICULTURA I AMB UNA PLANIFICACIÓ CONSENSUADA.


El debat organitzat per ARCA amb el títol ENERGIES ALTERNATIVES SÍ... PERÒ AIXÍ? i celebrat el passat dilluns a Can Sales, va ser animat, interessant i es va demostrar necessari 

ARCA ha manifestat reiteradament la seva preocupació pels efectes negatius sobre el paisatge rural i urbà de les plaques fotovoltaiques i altres equipaments captadors o acumuladors d'energia.

Aquesta preocupació i d'altres es varen manifestar també entre el públic que va omplir totalment la sala.

La necessitat d'avançar en la substitució de les energies més contaminants i la lluita contra el canvi climàtic està fora de discussió. L'acord existeix.

La discussió que està sobre la taula és com arribar al canvi real.

Hi participaren:

Miquel Coll Crespí, president d'APAEMA

Josep Malagrava Rigo, DG Energia GOIB

Margalida Ramis Sastre, GOB

Joana Maria Petrus Bey, geògrafa UIB

Josep Masot Tejedor, ARCA

Jordi Quer Sopeña, Inti Energía

Va moderar el debat Àngels Fermoselle Paterna, ARCA

Varen sortir molts dubtes i també critiques sobre la manca d'una planificació consensuada i pensada amb suficient participació ciutadana sobre la implantació de les energies alternatives.

Preocupa que el negoci de les elèctriques sigui implantat ara a sòl rústic, el qual és envaït contínuament per edificacions i ara plaques solars, amb l'excusa de la rendibilitat immediata.

Però també preocupa hipotecar per un mínim per 30 anys uns terrenys i un paisatge amb el qual ens identificam i necessitam per aconseguir l'autonomia alimentària. Aquí es va posar de manifest al debat la gran font de contaminació i despesa energètica que implica el transport de mercaderies.

També es posaren de manifest les incongruències de transformar sòl rústic en industrial, no haver explorat l'aprofitament exhaustiu de les cobertes d'espais industrials. I no haver analitzat aprofitar carreteres i asfalt per determinats aprofitaments energètics

La preocupació per la manca d'un aval econòmic per garantir la reversió del terreny i el reciclatge de les plaques.

Es va repetir entre el públic i alguns participants la crítica a la manca de participació real i a les presses en fer instal·lacions sense parlar seriosament abans de límits en el consum.

La gran participació i la riquesa d'arguments demostraren que el debat està viu i s'ha de continuar, abans de caure a errades que es podien haver evitat.

ARCA fa una crida a l'Administració sobre la necessitat d'establir un canal continu de comunicació amb les entitats de defensa del Patrimoni i de defensa del territori.

La conclusió seria Energies alternatives sí, però preservant el paisatge, el patrimoni i l'agricultura i amb una planificació consensuada.