30 de març 2023

ARCA reclama la paralització d’obres al molí de Ca’n Salvà, de Santa Maria del Camí

 Pere Ollers Vives, president de la institució, ha remés sengles instàncies a l’Ajuntament de Santa Maria del Camí i a la Direcció Insular del Patrimoni, del Consell de Mallorca

                                                            Molí de Can Salvà abans i després 

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) amb data 23 de març de 2023,  ha denunciat, mitjançant sengles instàncies, davant l’Ajuntament de Santa Maria del Camí i la Direcció Insular del Patrimoni del Consell de Mallorca, l’estat en què es troba el molí de Ca’n Salvà, demanant la paralització urgent de les obres que es duen a terme.

L’esmentat molí, que es troba al carrer Mossèn Joan Vic, núm. 17, de Santa Maria,  constitueix un dels pocs molins de treure aigua del municipi, i és un conjunt únic, format per una antiga mola de sínia, un molí d’extracció d’aigua a l’interior del habitatge, un safareig, una mina i diverses síquies. 

 

Al molí s’estan duent a terme diverses obres que han suposat un augment del volum i que a més han implicat la desaparició de l’envelador del molí, impossibilitant així la seva restauració. Durant aquests darrers anys, el molí ha anat perdent part de la seva estructura sense que els propietaris hagin complit amb el seu deure de conservació –com a element protegit- i l’Ajuntament de Santa Maria del Camí tampoc hagi fet cap actuació.

 

Amb les instàncies abans esmentades, a l’Ajuntament de Santa Maria del Camí i la Direcció Insular del Patrimoni, ARCA demana la paralització immediata de les obres,  per infringir els valors patrimonials objecte de protecció, i que es restitueixi el molí al seu estat inicial d’abans de les obres.