29 de març 2023

AHIR VESPRE ES VA CELEBRAR EL SOPAR ANUAL D'ARCA AMB MOLTA PARTICIPACIÓ




                      Les persones premiades junt alguns membres de la Junta d'ARCA

ES VAREN ENTREGAR ELS TRES PREMIS PROTECCIÓ DEL PATRIMONI, BEN MERESCUTS

TAMBÉ ES VA RECONÈIXER AMB UNA MENCIÓ ESPECIAL A KIKA COLL PER GESTIONAR EL BIC I LA COMPRA DE LA CENTRAL TÈRMICA D'ALCANADA

LA VOTACIÓ VA DONAR GUANYADOR DEL PREMI DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI A DEMARCACIÓ DE COSTES PEL RISC DE DESAPARICIÓ D'ESCARS, ALCOVES I ALTRES PETITES CONSTRUCCIONS DE COSTA
 
Ahir vespre es va celebrar el sopar d'ARCA al restaurant Portixol amb 90 persones assistents dins un ambient molt agradable, emocionat i de sensibilitat cap al Patrimoni.
 
PREMIS ARCA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI
El més important de la nit va ser l'entrega dels tres Premis ARCA Protecció del Patrimoni que reconeix la tasca desenvolupada per persones o entitats a favor de la protecció del Patrimoni històric i cultural de la nostra illa.
 
JOSEP FORTEZA-REY BORRALLERAS va rebre un dels premis per la generositat i l'amor pel Patrimoni demostrat a la rehabilitació exemplar de l'edifici modernista Can Forteza-Rey. Josep va agrair el reconeixement del Premi i va recordar el compromís individual que tenim per millorar el nostre entorn i va recordar com, la seva mare li va trasmetre aquest consell i gràcies a ella ha pogut conservar l’edifici. 
 
MARIA MASSANET GILI va rebre un altre dels nostres Premis Protecció per una vida dedicada al patrimoni documental, que va posar en marxa l'arxiu de Capdepera, una iniciativa exemplar. Maria es va emocionar parlant de la passió per la seva feina i va agrair el guardó d'ARCA precisament perquè és un Patrimoni no vistós però imprescindible.
 
MIQUEL ÀNGEL RIERA , va rebre també el Premi ARCA pel seu esforç titànic per donar a conèixer l'obra del seu pare organitzant el Centenari Gaspar Riera. Miquel Àngel va recordar la modernitat de l'obra del seu pare i, per tant, com perdurarà en el temps
 
PREMI ARCA DESTRUCCIÓ DEL PATRIMONI
Aquest premi negatiu castiga aquella iniciativa que ha implicat o amenaça la desaparició d'elements patrimonials a la nostra illa. La votació que es va produir durant el sopar, va donar com candidatura més feresta i en conseqüència guanyador del Premi negatiu d'ARCA:
 
La Demarcació de Costes pel Risc de perdre escars, alcoves i petites construccions de costa. Sembla que vulguin esborrar del nostre paisatge costaner tots els elements etnològics, que són importants per reconèixer-nos.
 
Però la votació va ser molt ajustada i també les altres dues candidatures varen rebre molts vots:
 
L'amenaça dels parcs fotovoltaics al nostre paisatge i agricultura
Ningú qüestiona la necessitat d'un canvi de sistema en l'obtenció d'energia. El problema ve quan les presses fan que sovint s'oblidi la necessitat de consensuar, planificar i preveure inconvenients abans que es produeixin. Vivim i ens reconeixem en el nostre paisatge. L'agricultura s'ha de preservar. Personificam el premi en la Direcció General d'Energia del Govern, per la manca de participació en les decisions que afecten aquest canvi.
 
La desaparició del Museu de la Granja
A sa Granja podies entendre la vida a una possessió a través de tots els ambients presents dins i fora de l'habitatge. Consideram que és una pèrdua irreparable que Consell, Ajuntament i Govern haurien d'haver evitat.
 
 
MENCIÓ ESPECIAL ARCA PER KIKA COLL
 
Kika Coll, directora Insular de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca ha merescut una menció per la gestió de l'adquisició i declaració de BIC de la Central tèrmica d'Alcanada.
És un dels tres béns de Mallorca que es troben inclosos al Plan Nacional del Patrimonio Industrial, juntament amb el Sindicat de Felanitx (també adquirit pel Consell) i la Fàbrica Nova de Sóller. (Que des d'ARCA hem sol·licitat sigui la següent es ser adquirida)
 
Els Premis ARCA Protecció del Patrimoni mai s'atorguen a administracions, però fa uns anys hem creat una categoria especial la de "Menció" per valorar alguna iniciativa pública que es mereix un reconeixement extra. Així han estat guardonades anys anteriors: La rehabilitació del voladís de Cort; el projecte del Port del Molinar i la celebració amb suport públic de l'Adoració dels Reis d'Orient.
 
En resum, la nit d'ahir va ser memorable, molt participativa i carregada d'emoció respecte pel PATRIMONI HISTÒRIC I CULTURAL