18 de març 2023

embARCA't :Exposició Gaspar Riera i visita Valldemossa


18 de març de 2023





El passat dissabte 18 de març tengué lloc la visita que, organitzada per ARCA, va començar a la Fundació Coll Bardolet amb l'exposició de Gaspar Riera per a tot seguit endinsar-se, de la mar de la historiadora Concepció Bauzá de Mirabo, en una Valldemossa tan insòlita com desconeguda.

             

Puntual i precís, Miquel Àngel Riera ens guià a través de l'obra de son pare, primer a la planta baixa, on hi havia les obres dedicades a Valldemossa o els seus voltants, i posteriorment als pisos superiors, on ens mostrà una selecció de les pintures amb què ha recorregut bona part dels pobles de Mallorca i que constitueixen el bessó més personal i genuí de la seva obra. Riera ens tornà a parlar de la fascinació de son pare pel pla de Mallorca, de la seva generositat i altruisme, de la seva dèria per la cultura i tot allò que per a ell representava, sempre amb la passió i l'entusiasme amb què ha itinerat les exposicions de les quals ha pogut gaudir gairebé tota l'illa.




A continuació sortírem als carrers de Valldemossa, on na Concepció explicà amb sensibilitat i coneixement múltiples aspectes de la història de la vila. Començàrem amb una aturada davant la casa que habità Catalina Homar, la qual, tot i la seva elegant presència, restà fora dels límits del poble a causa de la relació que mantigué amb l'Arxiduc Lluís Salvador. Foren també molt interessants les seves explicacions sobre la Cartoixa i la vida dels monjos que l'habitaren, rigorosa i austera, així com la descripció dels límits sobre els quals estenia la seva influència, més dilatats quant a extensió que el mateix poble. Finament, Bauzá de Mirabo ens conduí pels carrers empedrats i estrets que conformen la part baixa del poble, on destaca l'església parroquial, dedicada a la Beata Catalina Thomàs, i la casa humil on ella va néixer i viure part de la seva infància abans d'entrar al convent de Santa Magdalena a Palma, a dia d'avui convertida en una curiosa i devota capella on es recorda la personalitat de la santa més popular de l'illa de Mallorca.


En resum, un matí d'allò més enriquidor i ben aprofitat, que alguns dels visitants finalitzàrem amb una bona coca de Valldemossa abans de tornar cap a casa. Gràcies per tot plegat, Miquel Àngel i Concepció!