14 de maig 2019

ARCA lamenta la desaparició de l'Hostal Cas Miot de Marratxí.

Desapareix l'antic Hostal de Cas Miot, a Marratxí.

Mitjançant aquest comunicat ARCA vol posar de manifest la pèrdua que ha suposat per al patrimoni marratxiner la pèrdua d'un dels edificis amb història del terme municipal, l'antic hostal de Cas Miot, darrerament més conegut com "Mesón Tio Pepe". Abans de la seva reconversió en un restaurant, Cas Miot era un dels hostals que antigament servien de parada i fonda als pagesos que, a través de la carretera vella d'Inca, baixaven a Ciutat per vendre les seves mercaderies en alguns dels mercats municipals. Tot això ha desaparegut sota les excavadores en a penes dos dies, amb l'agravant que les màquines treballaren fins i tot el passat diumenge dia 12, de bon matí.

Contenia elements d'arquitectura tradicional. Es podrien haver conservat les parts més significatives.

Tot i que no gaudia de cap figura de protecció patrimonial específica degut a que el restaurant va fer afegits i va perdre part del seu valor original, encara quedaven trets arquitectònics originals importants com són elements de l'arquitectura tradicional de Mallorca, algunes de les quals eren dignes de conservació per a una integració posterior al nou edifici. Aquest immoble va ser adquirit l'any 2017 per una entitat que es dedica a la integració laboral de les persones amb discapacitat. A parer d'ARCA, l'admirable sensibilitat social dels promotors hauria pogut tenir també el seu reflex en la conservació d'un dels pocs testimonis d'arquitectura tradicional lligada a usos d'antany que encara queden a Marratxí.

Es tractava en definitiva d'una bona mostra d'alló que podríem qualificar de "patrimoni humil", que òbviament no té el valor de les grans construccions o edificis emblemàtics, però que manté viva la identitat dels nostres pobles i les nostres ciutats.

Patrimoni humil.

Precisament ARCA va celebrar ahir una tertúlia al seu local de Palma sobre el tractament del Patrimoni als programes electorals dels partits que concorren a les properes eleccions autonòmiques i municipals. Tots els representants polítics coincidiren en que, més enllà de la normativa de catalogació i planejament urbanístic, calia tenir una sensibilitat especial cap a tots els temes patrimonials. Una sensibilitat que, vista la demolició de l'hostal de Cas Miot, lamentablement no han demostrat ni el consistori marratxiner ni l'entitat adquirent de l'antic hostal, AMADIP-Esment.

Resulta desolador com tot allò que no està inclòs a un catàleg municipal és susceptible de ser destruït. És important que recapacitem, perquè no tot té cabuda a un catàleg i amb cada demolició d'elements arquitectònics amb història, es perd una part de nosaltres. Des d'ARCA sabem que, si hi ha voluntat i sensibilitat, sempre hi ha manera d'integrar el Patrimoni als bons projectes arquitectònics.

A la foto vereu el que quedava dilluns horabaixa de l'edifici, a hores d'ara probablement no quedi res.