13 de maig 2019

ARCA conclou el cicle “Conèixer Palma des de Can Balaguer” amb un èxit de participació.

Inici de l'itinerari al pati de Can Balaguer.
El passat dissabte va concloure el cicle de visites culturals “Conèixer Palma des de Can Can Balaguer”, organitzat per ARCA i amb el patrocini de la regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma.

El cicle finalitzà amb un recoregut urbà pel centre històric de Ciutat titulat “Llegendes de Palma”, el qual fou dirigit per Joan Antoni Martínez Payeras.

Més de 450 persones han participat en aquest projecte amb sortida des del Casal de Can Balaguer

El Cap des Moro, al passeig del Born.
En total han estat un total de set visites culturals, totes elles amb un punt de partida molt especial i singular, com és el Casal de Can Balaguer. 

Finalment, han participat un total de 456 persones que han pogut tenir una visió més amplia de la història i del patrimoni cultural de la nostra ciutat.

El projecte ha permès conèixer a les persones participants episodis que es situen entre la història i la ficció, però que alhora conformen un llegat cultural que la nostra societat ha anat transmeten al llarg de vàries generacions.

Programa de visites realitzat

- Dissabte 9 de març: “Palma a través de la Poesia i Narrativa”, a càrrec del professor d'història Josep Francesc Borne Mas.

Pedra on va seure Santa Catalina Thomàs,
absid exterior església de Sant Nicolau.
La visita explicà la història de la ciutat en llocs concrets, on escriptors i poetes han fet referència a les seves obres i ens han deixat un testimoni únic i molt viu d'un moment específic de la nostra història.

- Dissabte 23 de març: “El desbordament de sa Riera”, a càrrec del llicenciat en història i guia oficial Albert Bouzas. 

La visita ens recordà un dels capítols més tràgics ocorregut a Ciutat, el 14 d'octubre de 1403, on degut a una riada varen morir aproximadament 5.000 persones. 

- Dissabte 6 d'abril: “Recorregut per Santa Catalina i es Jonquet”, a càrrec de l'historiador i divulgador Xavier Terrasa García. 

La visita ens va permetre conèixer la història i el patrimoni dels barris més antics fora de les murades de Palma i que presenten una personalitat molt característica i que els fan especialment atractius.

- Dissabte 13 d'abril: “Bennazar Palma”, a càrrec del professor d'història Josep Francesc Borne Mas.

Torre dels Caps al palau de l'Almudaina.
La visita recordà l'obra de l'il·lustre arquitecte Gaspar Bennazar Moner (1869-1933), quan es compleixen 150 anys del seu naixement. Un llegat artístic i cultural de primer nivell, present i viu al paisatge urbà de la ciutat.

-  Dissabte 27 d'abril: “Mites i veritats dels jueus de Mallorca”, a càrrec del llicenciat en història i guia oficial Albert Bouzas (es varen realitzar dues visites el mateix dia).

La visita qüestionà tota una sèrie de mites al voltant dels jueus de Mallorca per apropar-nos a la realitat d'aquesta comunitat d'una manera més rigorosa i, sobretot, més humana. 

- Dissabte 11 de maig: “Llegendes de Palma”, a càrrec del gestor cultural i divulgador Joan Antoni Martínez Payeras.

La visita ens va permetre conèixer episodis que es situen entre la història i la ficció, però que alhora conformen un llegat cultural que la nostra societat ha anat transmeten al llarg de vàries generacions.