3 d’oct. 2017

ARCA demana a l'Ajuntament de Sóller un pla tècnic d'actuació al Cementeri

Davant la tala d'arbres i l'anunci de replantació

ARCA ha estudiat i coneix el Cementeri de Sóller, dit de Son Sang. Venim demanant fa temps la protecció per a diferents esculptures i tombes així com hem suggerit sempre a l'Ajuntament (escrit de fa uns mesos al Batle) que actuï per millorar la conservació del Cementeri, tant el patrimoni natural com el patrimoni històric.

ARCA entèn que els arbres que suposen un perill per a les pesones o poden fer malbé a les tombes s'han de podar o tallar. Dit això hem de recordar que el Cementiri de Son Sang està catalogat pels seus monuments funeraris,  i també com a jardí. Els arbres de més de 100 anys tenen, com els monuments, un important valor patrimonial i paisatgístic. Com a éssers vius que són, és natural que emmalalteixin i fins i tot que morin.

Per la gestió de qualsevol jardí històric o catalogat, cal fer un inventari dels arbres valuosos existents, i un pla tècnic de conservació i remodelació del jardí en el seu conjunt, on plantegi a curt i llarg termini que s'ha de sembrar i on. Convé que sigui qualque expert  en jardineria i/o botànica qui supervisi el tractament de malalties, la poda, o la tala quant suposin un perill per a les persones. Tasca que podria sol.licitar al jardí Botànic (especialistes que coneixen el lloc) o a altres especialistes que coneguin el Jardí i l'Ajuntament pugui designar.

Més encara és important la replantació d'arbres en un lloc com el Cementeri, que sembla, ha anunciat també l'Ajuntament. Ara és el moment de comptar amb un pla tècnic d'actuació al Cementeri que acompanyi les actuacions municipals de protecció i catalogació i de jardineria. Sense aquest pla correm amb el perill d'intervencions desafortunades, per les presses, la manca de visió de conjunt.