1 d’ag. 2017

ARCA denúncia el maltractament d'un portal gòtic al casal de Cal Capità Canals.

Imatge de La casa y el tiempo (1988), on es veu
al fons el portal gòtic amb l'escut dels Fuster.
ARCA com a entitat que vetlla per la conservació i preservació del patrimoni cultural de Mallorca veu amb preocupació el tractament que està patint el casal anomenat Cal Capità Canals, situat al carrer de Can Danús, 6 (Palma).

Aquest casal d'origen medieval es troba catalogat per l'Ajuntament de Palma amb un grau de protecció B. 

Durant els anys 2007-9 va començar un projecte de restauració d'aquest antic casal, el qual va fer fallida i actualment la part del casal que dóna al carrer de la Costa de Can Santacília presenta un estat de conservació lamentable.

Un portal gòtic, possiblement del segle XV, roman tirat al terra

Concretament, en aquesta façana posterior que dóna al carrer de la Costa de Can Santacília romanen les restes d'un portal gòtic epigonal amb les armes de la família Fuster, les quals estan depositades al terra.

Estat actual del casal al carrer de la Costa de Can Santacília.
La fitxa de catàleg cita aquest element, el qual s'hauria de conservar a un lloc segur i no enmig d'enderrocs

La fitxa del catàleg municipal parla d'aquest element, com integrant del casal, llavors el tractament que se li està donant no és propi d'un bé cultural que s'ha de conservar segons marca la Llei de Patrimoni Històric de les Illes Balears 12/1998.

Portal gòtic amb l'escut dels Fuster,
roman entre els enderrocs.
Segons la nostra opinió, cal que urgentment es depositi aquest element cultural a un lloc segur, per poder garantir la seva correcta conservació.

ARCA s'ha adreçat a l'Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca perquè actuin davant aquest cas

ARCA s'ha adreçat a l'Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca perquè es dugui a terme una inspecció per tal de comprovar en l'estat que es troba el portal gòtic epigonal amb les armes de la família Fuster del casal del Capità Canals al carrer de la Costa de Can Santacília.


També els hi hem demanat que es faci complir la llei en matèria de Patrimoni Històric i que aquest element es conservi a un lloc adient.