24 de març 2017

La tafona de Son Torrella, un exemple de patrimoni protegit a l’abast de la ciutadania

El vicepresident primer, Francesc Miralles i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll han visitat aquest matí la tafona de Son Torrella a Santa Maria del Camí, acompanyats de la propietària, Catherine Carr-Ellison. Una trobada en què totes dues parts han destacat la importància d’acostar el patrimoni a escolars i públic en general, gràcies al nou règim de visita acordat entre la propietat i el Consell.

Durant tot el mes de març, alumnes de diferents centres escolars de Mallorca i públic en general poden visitar de manera gratuïta la tafona de Son Torrella, declarada BIC l’any 1994 i restaurada pel Consell de Mallorca. Ho fan gràcies a l’acord assolit entre la propietat de la finca i el Servei de Patrimoni Històric del Consell, que estableix un règim de visites públiques entre l’1 de novembre i el 31 de març de cada any. L’acord fixa 12 visites mensuals, molt per damunt de les quatre visites que estableix la Llei del Patrimoni Històric.
 
Avui no ha estat diferent, els representants institucionals han compartit visita amb els estudiants de l’escola Sant Vicenç de Paül de la Soledat que, gràcies als guies d’ARCA -associació que coordina el projecte- han conegut com funcionava una tafona del segle XVI, una de les més importants de Mallorca, i els canvis que es varen anar introduint durant el segle XX, així com la botiga de l’oli i altres elements d’alt valor patrimonial i etnològic.
 
Per al vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, és important “posar a disposició de la gent la visita d’aquesta tafona perquè com a societat ens podem enriquir d’aquest patrimoni que des del Consell protegim i restauram. És d’agrair la predisposició de la propietat a acollir visites més enllà de les obligacions estrictes que marca un bé d’interès cultural. És un exemple de com la propietat entèn i viu el patrimoni i una declaració de BIC no com una llosa sinó com una oportunitat. Es tracta de béns que sobrepassen l’interès privat i que la societat hi veu un interès públic en termes patrimonials, identitaris, com a part del nostre passat. La nostra feina com a administració és trobar vies de col·laboració amb aquests propietaris, siguin particulars o altres institucions. Programes com el de la tafona de Son Torrella demostra que es pot fer amb la participació i la predisposició de tots”.
 
Catherine Carr-Ellison és la propietària de la finca de Son Torrella. Recorda quan la teulada de la tafona estava en tan mal estat que s’enfonsava. El conveni signat amb el Consell de Mallorca va permetre la seva restauració i “ara hem incorporat el programa de visites per a escolars i públic en general. Si la meva padrina fos aquí diria el mateix: nosaltres només guardam la casa, però aquesta pertany a tota la societat mallorquina, al poble de Santa Maria. Jo tenc cura de la finca i de la tafona però no he pensat mai que fos només casa meva. És un lloc que estim molt. I que ara aquests joves puguin venir, veure i entendre part de la seva pròpia història és per a mi el més important”.
 
El programa de visites, organitzat pel Servei de Patrimoni Històric del Consell i coordinat per ARCA, s’allargarà fins el 30 de març i després es reprendrà el mes de novembre. “Si és cert que quan es declara un BIC hi ha unes obligacions per part de la propietat i també de les administracions”, explica Kika Coll, directora insular de Patrimoni, “no existeix la dinàmica d’obrir-los perquè la societat civil els pugui visitar. El que volem des del Consell és fer pedagogia del patrimoni i aquestes visites tenen dues vessants: la part dedicada als infants per començar a fer feina en educació en patrimoni des de petits i també poder-ho obrir a la resta de la societat”. La intenció des de Patrimoni del Consell és poder articular una ruta de visites per diferents tipologies de Béns d'Interès Cultural -tafones, molins, torres de defensa, sínies...- que permetin un acostament i un major coneixement del patrimoni protegit que tenim a Mallorca. 
 
A la visita realitzada aquest matí a la finca de Son Torrella han participat també el batle de Santa Maria del Camí, Nicolau Canyelles i el coordinador del programa de visites per part d’ARCA, Xavier Terrassa.