16 de març 2015

Recorregut embARCA't: "Visita al convent de Santa Margalida"

Mª Magdalena Quiroga Conrado dirigí la viista a Santa Margalida.
Fotografia: Roberto Fernández.
El passat dissabte 14 de març ARCA va organitzar un recorregut embARCA't titulat "Visita al convent de Santa Margalida", dirigida per la historiadora Maria Magdalena Quiroga Conrado, autora del llibre "Santa Margalida de Palma, de monestir agustí a hospital militar: segles XIII-XIX".

El convent de Santa Margalida ha estat un dels covents més importants del centre històric de Palma, situat al costat de la Porta de Santa Margalida o de la Conquesta, per la qual entrà el rei Jaume I a Madina Mayurqa.

Sala Capitular, actual sala de conferències.
Fotografia: Roberto Fernández.
En aquest solar previament hi hagué una mesquita musulmana, després es bastí un petit oratori de monjos, posteriorment s'instalà l'ordre de Sant Francesc i finalment, cap a 1270 fou ocupat per les monges agustines, les quals venien d'un convent de la plaça del Mercat.

Les monges agustines ocuparen aquest indret fins a la desamortització de Mendizábal a 1836, quan l'edifici passà a titularitat estatal i es convertí en Hospital Militar, on patí diferents intervencions que modificaren el seu aspecte original.

Antic celler, convertit en refugi antiaeri a 1937.
Fotografia: Roberto Fernández.
En l'actualitat el Centre d'Història i Cultura Militar de Balears, depenent del Ministeri de Defensa gestiona aquest edifici històric i està treballant per a recuperar aquest espai històric i patrimonial de primer ordre, i qui ARCA li vol agraïr que ens obrís les portes el passat dissabte per al gaudi de la ciutadania.