26 de set. 2014

Interessant i exitosa Taula rodona "Al Molinar, el millor port petit".

El públic va omplir el saló d’actes de l’Escola Naútico-pesquera del Dic de l’Oest per a la taula rodona organitzada per “Al Molinar Port Petit.

Satisfacció i impuls a la conservació del Port des Molinar,

La periodista Maitane Moreno va moderar sis ponents de reconegut prestigi i formació.
Encetà les intervencions Catalina Cantarelles, professora d'Història de l’Art de la UIB que afirmà que ampliar el Port del Molinar era la destrucció del Molinar tal com és; el barri no pot suportar les modificacions de caire econòmic i social que comportaria. Li preocupa especialment la frase “Ens ajustarem al parer dels tècnics”, perquè ja se sap que això moltes vegades és garantia de destrucció. Proposa explorar la figura europea de protecció patrimonial “Paisatge Cultural” i demana la conservació del les dimensions actuals.

Rafael Mas, de la Confraria de Pescadors es manifestà clarament en contra de les ampliacions presentades pel Club a més d’acusar-los d’intentar enganar-lo disimulant l’extensió real de la segona ampliació. Qualsevol actuació a la costa, no tan sols els ports esportius, fa que els peixos s’asustin i se'n vagin. No esperen a veure què passa si queda més lleig. I les famílies de pescadors de què hem de viure?

Joan Morey, Degà del Col.legi d’Arquitectes va reconèixer la millora en l’estudi del projecte de la segona proposta respecte a la primera. No obstant també és desproporcionat per a la barriada i es necessitaria un estudi seriós i independent de mobilitat. Respecte als arguments de seguretat, afirmà que no passa res si un port ha de tancar per temporal uns dies l’any.

Xavier Pastor, Biòleg Marí i Director d'Oceana, va alabar el treball de la campanya “Al Molinar Port Petit” i recordà les moltes campanyes ciutadanes que s’han guanyat gràcies a l’acció de la ciutadania. No volgué entrar ens els sabuts arguments mediambientals perquè estan profusament explicats als escrits, però aprofità per manifestar la seva sorpresa de que no hi hagués un empresari amb criteri per treure rendiment econòmic d’un lloc tan emblemàtic. Evidentment vol el port del tamany actual amb les millores necessàries.

Onofre Rullàn, Geògraf, professor de la UIB i ex-càrrec de responsabilitat de ports, va xerrar clarament que darrera una inversió com la que proposen amb l’ampliació hi ha l’ambició de guanyar doblers per part de qui posa els diners. Calculà a grosso modo i en funció de les dades dels mitjans de comunicació que amb la segona proposta d’ampliació pretenen guanyar uns 11 milions d’euros. Va afirmar amb rotunditat que mentre més petit és el port, més vaixells hi caben, perquè les eslores són menors. I advocà pel manteniment del port actual.

Pere Ventayol, enginyer de Camins Canals i Ports, ho tenia clar: el port del Molinar està a un lloc que no permet ampliació, ni pel tipus de fons marí, ni per ubicació geogràfica. No passa res si l'Autoritat Portuària recupera la concessió i reordena els llocs d’amarrament. Sortirien menys amarraments, però no passa res si un veïnat de Palma en lloc de al Molinar li donen un altre amarrament a un altre lloc de la badia de Palma, on n’hi ha abastament. L’edifici pot sortir en concessió per ser explotat en restauració, etc. Especialment important considera que és aconseguir la continuïtat del Passeig per a que prevalgui l’interès de la majoria de la ciutadania.

Un acte brillant
Des de l’organització de l’acte volem manifestar el nostre agraïment, la nostra satisfacció i l'alegria per un acte que suposa un impuls importantíssim per a la conservació de les dimensions del Port des Molinar.

A l’acte acudírem persones destacades del PP, PSOE, MES, del Club Marítim Molinar, l’ex-batle Ramon Aguiló, arquitectes, historiadors, veïnats i la ciutadania interessada i compromesa. Va ser un acte ric, culte i a estones molt divertit tot i la preocupació que ens embarga.

Campanya “Al Molinar, Port Petit”


Integrada per Plataforma Salvem es Molinar, ARCA, GOB, Vogar i ciar, Greenpeace, Amics de la Terra.