16 d’oct. 2013

ARCA demana que Can Olesa sigui una prioritat de conservació

DAVANT LA VENDA DE CA N'OLESA UN DELS CASALS MÉS REPRESENTATIUS

ARCA DEMANA RESPONSABILITAT ALS NOUS PROPIETARIS I A L'ADMINISTRACIÓ

Davant la compra del casal de Ca n'Olesa (carrer Morey), un dels casals més representatius del patrimoni històric, arquitectònic i mobiliari de Palma, ARCA ha pogut confirmar aquesta venda a un estranger i que no es vol destinar a hotel urbà (a diferència d'altres casals com Ca n'Alomar) ni volen, els nous propietaris, dividir-lo o desnaturalitzar-lo.

Per tant, ARCA té l'esperança que els nous propietaris són sensibles al patrimoni cultural que engloba tot el casal (basta dir que és BIC i té la màxima catalogació municipal i aquesta inclou el mobiliari).

En segon lloc, ARCA demana a l'Administració que protegeixi el patrimoni de Ca n'OLesa:
- a l'Ajuntament de Palma: que examini amb cura el Projecte de restauració que es presenti i alhora col·labori amb la propietat perquè es pugui recuperar la visita pública per tota la ciutadania.
- al Consell de Mallorca: que ara i abans del Projecte visiti el casal per comprovar l'estat actual de conservació del mobiliari i també col·labori perquè es pugui recuperar la visita pública per tota la ciutadania.

Els canvis d'usos que provoca el turime als immobles històrics han de respectar la seva auntenciat

Palma està rebent una enorme afluència turística i s'estan produint canvis en molts de casals i edificis del Centre Històric, molts atrets pel negoci turístic. Això és un procés que s'ha de vigilar i controlar des de les Administracions perquè Palma conservi el seu centre històric, si no intacte cosa que és impossible, que preservi els valors culturals del centre antic: la història milenària de la Ciutat, els diferents estils constructius i arquitectònics, entre d'altres.

Dins aquest procés de transformació econòmica de la Ciutat s'ha de donar importància:
- la conservació del patrimoni cultural com un actiu principal i valuós de tota la ciutadania (que aprofiten els negocis turístics).
- la visita pública dels casals que queden tant per als ciutadans com a per als visitants (fins i tot això pot ajudar a conservar el patrimoni).

En aquest procés els propietaris que inverteixin en conservació i restauració de BIC o béns catalogats han de comptar amb la col·laboració de les Administracions d'acord amb la normativa i amb els compromisos adquirits d'aquests propietaris de mostrar el patrimoni.