14 de febr. 2012

Visita a Binissalem de la mà de GADMA al pou Poal i als vins can Novell

El passat dissabte, 11 de febrer ARCA organitzà amb col•laboració de GADMA una visita a Binissalem. Varem poder conèixer  d’aprop la important tasca que du a terme aquesta entitat. Una de les actuacions importants, fou el passat estiu la restauració i netaja de la plaça del Pou Poal, espai històric i cultural de primer ordre, que entitats com GADMA ajuden a preservar. La visita al pou Poal comptà a les explicacions de l’historiador Joan Martí, l’arqueòleg Ferràn Tarongí i Bernat Fiol, de GADMA.

ARCA vol recolzar la feina totalment voluntària que ha du a terme GADMA, per la conservació i preservació dels espais històrics, culturals i naturals de Mallorca.

POU POAL

És un dels pous públics més antics que conserva vestigis que indiquen que podia haver format part d’un sistema més complex d’irrigació. En les darreres dècades, patí un greu deteriorament i, tot i que va ser netejat el 1994, es troba a l’espera d’una rehabilitació integral. Segons l’ historiador Gabriel Ordinas, és un conjunt únic a Mallorca, de tipus cigonyal, format per dos monòlits de pedra que basculaven una llarga perxa, a l’extrem de la qual hi havia un contrapès i a l’altre un poal (i d’aquí prové el nom). Avui, de tot el conjunt, queda el pou de planta rectangular i de paredat sec, el basament, de pedra viva, el coll, de grans peces de pedra viva, dues pilastres i els dos monòlits, de marès; d’altra banda, sembla que hi havia diverses piques de pedra que han desaparegut. L’empedrat, de gran qualitat, fou recuperat, amb motiu de la darrera neteja, si bé encara no s’ha acabat de descobrir del tot.

Pascual Bennàsar, Aina; Pons Esteva, Antoni; Pujades Mora, Joana Mª. Binissalem. Guia dels pobles de Mallorca. 2002.

VINS CAN NOVELL
Un cop finalitzada la visita, ens aproparem fins els Vins de Can Novell, vi de la Terra de les Illes Balears. Andreu Villalonga és la tercera generació de vinaters, empresa familiar fundada pel seu padrí a l’any 1935. L’entusiasme i amor a la seva terra del seu propietari ha fet que aquesta petita empresa hagi crescut bastant en els darrers temps i d’aquí l’ampliació que s’ha dut a terme, on l’antiga casa de can Novell, s’ha vist ampliada amb l’unió ca ses Quelites, històric immoble del centre de Binissalem, que amb molta cura han restaurat, per oferir un millor servei als seus clients. La interessant oferta que proporciona can Novell, és la possibilitat d’adquirir el vi a granel, com és feia antigament, tret directament de la bota. Segons ens explicà el propietari, ells ofereixen un vi de qualitat a un preu raonable i econòmic, a l’abast de qualsevol butxaca.