13 d’oct. 2011

La cúpula de la capella /tomba més destacada del cementiri de Palma està totalment esbucada. ARCA exigeix a l’Ajuntament de Palma que ordeni a la propietat o executi la reparació

Es tracta de la cúpula de ceràmica vidriada rojenca d’un panteó signat per l’arquitecte Bennàzar i encarregat per la famila Maneu.

Una de les capelles/tomba o panteó familiar més importants del cementiri de Palma, la de la família Maneu,  construïda segons projecte de l’arquitecte Bennàzar, pateix la destrucció de la seva espectacular volta sense que ningú faci res per evitar-ho.

Aquest autèntic monument d’estil neogòtic està ubicat a un dels laterals del cementiri de Palma junt a d’altres capelles, qualcuna d’elles del mateix arquitecte.

El projecte va ser redactat per Bennàzar  l’any 1906 per a Juan Oliver Castañer Maneu. Era el continuador de la família de la coneguda empresa metal•lúrgica Maneu ubicada a s’Hort d'en Moranta que l’any 1902 va repartir la grossa de Nadal. Aquesta mateixa família encarregà al mateix arquitecte l’edifici “Can Maneu” d’Avingudes cantonada porta de Sant Antoni on hi havia l’antic Bar Triquet.

La capella és de planta quadrada amb forma de “templet” rematada per quatre pinàculs i un central de doble alçària.  La coberta és en forma de “cúpula” de ceràmica vidriada de color rojenc. El crit de marbre que presideix l’altar és de Miguel Arcas i la redta de les escultures són de l’escultor Juan Serra.

Hi ha cronistes d’art que consideren que aquesta capella és una síntesi del gòtic eclesial de Mallorca; que el pinàcul central imita el de Santa Eulàlia, que l'entrada recorda la Llonja. Les decoracions són tìpiques de l’estil neogòtic: motius vegetals i florals.

ARCA demana la intervenció immediata de l’Ajuntament i l’execució d’un projecte de restauració respectuós amb la qualitat del monument.

Urgeix la protecció patrimonial del Cementiri de Palma

Incomprensiblement, ni aquesta capella ni cap altre tomba ni escultura del cementiri gaudeix de cap grau de protecció patrimonial

VISITA GUIADA AQUEST DISSABTE ORGANITZADA PER ARCA
Aprofitam per recordar que ARCA ha organitzat per a aquest dissabte 15 d'octubre una visita guiada per l'escriptor i periodista Carlos Garrido a la zona antiga del cementiri conegut com “cementiri nou” on precisament està ubicada la dita capella de la familia Maneu. El recorregut es titula "Arquitectes, tallistes i escultors: els artistes del Cementiri". La trobada és a les 10,30h a la porta principal del cementiri. El preu és de 5€ per a no socis i 3€ per a socis.