25 d’oct. 2011

ARCA demana al Consell Insular la catalogació d’un dels primers xalets del Port de Pollença construït a principis del SXX.

ARCA demana al Consell de Mallorca la catalogació d’un dels primers xalets del port de Pollença construït a principis del SXX.

Can Franc, també conegut com Can Llobera és un edifici singular que forma part de la història del port de Pollença que abans de ser eminentment turística era i continua essent una zona d’estiueig per determinades famílies mallorquines especialment de Pollença i d’Inca. 

El xalet és de planta quadrada i ocupa el centre d’una parcel·la  que té accés des de dos carrers paral·lels: des del carrer Colón (Passeig de Voramar o camí de la Base) i des del carrer del Far. Els materials de construcció són marés, pedra, fusta i teula. Té una torreta central que potencia la seva presència i singularitat.

El Consell de Mallorca ja ha reconegut els valors patrimonials de l’esmentat edifici ja que no va acceptar la proposta de catàleg provisional de Pollença precisament perquè faltaven molts d’elements,  entre els quals es troben aquest i d’altres xalets del port de Pollença.

El Consell de Mallorca té facultat i obligació de preservar el Patrimoni i a criteri d’ARCA aquest xalet es mereix rebre la protecció con Element Catalogat pel Consell. D’altra banda seria desitjable que també es protegissin d’altres edificis de similar vàlua malgrat estils distints que hi ha al port de Pollença.

ARCA vol recordar que a instància de la nostra entitat i davant la passivitat de l’Ajuntament de Santanyi, el Consell va catalogar una sèrie dels primers xalets de Cala D’Or precisament pel seu valor de primeres cases d’estiueig i turístiques. Estarien, doncs a un cas molt similar i de gran importància.

Mentres l’Ajuntament de Pollença que no ha sabut actuar preventivament respectant tot el patrimoni, ha de donar totes les passes necessàries per evitar la desaparició de Can Franc i d’altres cases d’estiueig del port de Pollença pel seu valor patrimonial  històric i paisatgístic. No oblidem que el turisme valora precisament aquests entorns particulars de la nostra illa i conservar-ho fa que nosaltres ens reconeguem en el nostre passat.