8 de set. 2011

ARCA DEMANA LA CONSERVACIÓ, PROTECCIÓ I REHABILITACIÓ DE LES CASETES DE LA COSTA DES TEATRE

CONSERVAR LA HISTÒRIA I MILLORAR LA IMATGE
Valor històric. Les casetes tenen gairebé 150 anys d’antiguitat
Des d’ARCA demanam protegir les casetes per conservar la història i el tipisme, però també hem de millorar la imatge.
Les casetes de la costa des Teatre són el vestigi que ens queda de quan el mercat estava ubicat a la plaça Major i mantenia la comunicació amb la ubicació anterior, la plaça del Mercat.
La costa es va transformar en escalinata per fer més còmode el seu trajecte aproximadament l’any 1851. A partir del 1876 s’instal·laren les casetes de fusta actuals que són de propietat municipal.
Atractiu turístic
Basta anar una estona a “sa costa des Teatre” per adonar-se que és molt transitada per turistes i visitants, precisament per l’atractiu que suposen les casetes i el seu ús comercial.
No obstant i essent aquestes casetes de propietat municipal, seria molt important millorar la imatge i la qualitat d'allò que oferim.
Petita història de les casetes i l’aljub
Diu el llibre de Zaforteza i Musoles “La Ciudad de Mallorca” que “En el año 1857 con el fin de aumentar los fondos públicos y al mismo tiempo disimular la mala alineación de la cuesta en la parte derecha subiendo, a partir de una línea que se marcó, se ideó colocar una serie de casetas de madera adosadas al desigual muro”.
Les casetes tipus “bazar” que encara ara es conserven són de fusta ja que estan situades sobre un gran aljub que data del segle XVIII i aquest no permetia fer fonaments més profunds i pesats.
L’esmentat aljub, també es conserva i es va construir per poder combatre els possibles incendis del llavors anomenat Teatre de les Comèdies i que més tard es transformaria en el Teatre Principal.
ARCA es dirigirà una vegada més a l’Ajuntament
ARCA s’ha dirigit repetidament al consistori palmesà per garantir la conservació de les casetes. Ara reiteram la petició a aquest nou consistori.
Ens posarem en contacte amb les persones responsables de Turisme i d’Urbanisme per tal d’iniciar converses per aconseguir la protecció i dignificació de aquest espai emblemàtic.