27 de set. 2011

IVª visita agrària del programa Agricultura, paisatge i patrimoni: El patrimoni de la serra de Tramuntana a la finca des Coll Gomà de Francesc Sans (Es Capdellà, Calvià)


El passat dissabte 24 de setembre ARCA organitzà la quarta visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni: El patrimoni de la serra de Tramuntana. L’interès d’aquest programa es basa en fomentar la marca Producte Local i mostrar d’a prop els valors culturals i paisatgístics de la serra de Tramuntana.

Volem donar la visió que el camp de Mallorca encara és viu, on hi ha unes persones que el treballen i gràcies a elles, conservem un paisatge natural que és patrimoni d’aquesta illa i que ha alimentat a tantes generacions durant la nostra història i que encara té la seva importància en l’economia mallorquina.

La quarta visita es dugué a terme a l’explotació agrícola de Francesc Sans a la seva finca des Coll Gomà (Es Capdellà, Calvià) on gaudirem d’un paisatge i marc incomparable als peus del Galatzó.

El seu propietari, Francesc Sans, ens parlà de com treballa a les seves finques ubicades a les contrades de Calvià i es Capdellà, on desenvolupa des de fa més d'una dècada el sistema d'agricultura ecològica, produint oli, fruits secs, confitures i conserves.

Francesc Sans és un dels pocs pagesos que poden dir que viuen de l’agricultura a Calvià. Un cop visitam la seva finca des Coll Gomà, podem entendre l’amor i la passió que possa a la seva feina. El resultat és una finca harmoniosa, ben cuidada i dedicada a la producció d’ametlles, garroves i olives. Un total de 40 hectàrees, 20 d’elles de garriga, permeten al nostre protagonista extreure els productes agrícoles més selectes d’un entorn únic i privilegiat en extinció, però que gràcies a persones com en Xesc encara perviuen en un món cada cop més globalitzat.

La finca des Coll Gomà es veïna de la finca pública de Galatzó i en un temps va pertànyer als dominis d’aquesta gran possessió. A dia d’avui, el camí per on passa aquesta finca, dóna accés als dominis de Galatzó, que suposen un 10% del total del territori del municipi de Calvià. Un indret de gran valor natural i paisatgístic, que ens mostra com era el Calvià d’un temps, molt diferent a la imatge que tenim actualment, de dedicació quasi exclusiva al sector turístic.