5 de juny 2008

Una reflexió en positiu

Fa 8 anys que ARCA evità la destrucció de l’edifici de l’antic Parc Mòbil del carrer Joan Crespí, també conegut com l’edifici de Gomes Pons.

Avui volem fer memòria d’un dels triomfs d’ARCA aconseguits fa ara 8 anys.
ARCA va evitar la destrucció anunciada d’un edifici racionalista ubicat al carrer Joan Crespí i conegut com l’antic Parc Mòbil o edifici de Gomes Pons. La barriada on està ubicat és Son Espanyolet.

Els valors de l’edifici
És una mostra del racionalisme industrial, reconegut com a edifici de valor patrimonial des del punt de vista històric i cultural per la UIB. La façana és de 1930 i a instàncies de ARCA va ser declarat BIC (Bé d’Interès Cultural) el mes d’agost de 1999, quan ja havia entrat la piqueta al solar.

Recordant els fets
Amb motiu de la construcció del centre per grans discapacitats Joan Crespí el mes d’abril de 1999 havia començat la demolició dels hangars de l’antic parc mòbil i hi havia la intenció d’enderrocar l’edifici racionalista del solar. ARCA havia demanat la protecció de l’edifici, i la UIB i Col•legi d’arquitectes havien aportat els seus informes en el mateix sentit.
Rosa Estaràs coordinava l’àrea de presidència i afers socials del Govern Balear i Fageda a l’Ajuntament de Palma havien autoritzat la demolició. Les demandes d’ARCA no varen ser ateses.
Finalment, gràcies a la declaració de BIC per part del Consell de Mallorca amb Damià Pons responsable de Patrimoni i al canvi de govern, amb la creació del primer Pacte de Progrés, la protecció de l’edifici va ser una de les seves primeres decisions.

La integració a l’entorn
Va ser positiu adaptar el projecte inicial a la conservació de l’edifici. Avui en dia els comentaristes internacionals sobre arquitectura, alaben la integració i la conservació de l’edifici com record històric al barri.

Exemple pel futur
Mai un ajuntament o un govern s’empenedeix de protegir el patrimoni històric.
ARCA vol fer una crida a una sensibilitat encara major de la ciutadania i dels responsables polítics per incrementar la protecció del patrimoni i la tipologia de les diferents barriades.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Sería conveniente que en Internet se pusiera una relación de todos los BIC y BC declarados.

Anònim ha dit...

A la web del ministeri cultura hi ha els BIC de cada municipi i alguns ajuntaments, com és el cas de Palma tenen penja el seu catàleg en format pdf

Anònim ha dit...

http://www.mcu.es/bienes/buscarBienesInmuebles.do