30 d’abr. 2008

ARCA demana la conservació de Can Roca Suau

ARCA ha fet avui, dimecres, 30 d’abril una roda de premsa davant l’edifici Can Roca Suau, un patrimoni que creiem que s’ha de preservar.

Partint del descobriment dels valors històrics de Can Roca Suau, situada al nº22 de la plaça de la Porta de Santa Catalina (fins fa poc discoteca ASAI). ARCA fa una cridada tenguent en compte les idees i bones disposicions manifestades per la batllessa de Palma sobre el patrimoni de Ciutat, per tal que es protegeixin més d’un centenar d’edificis classificats com a N (i per tant susceptibles, amb una interpretació laxa de la normativa, que es troben en perill d’esbocament). La qual cosa vol dir que molts d’aquests immobles per no tenir una adequada investigació històrica poden desaparèixer i amb ells una part important de la memòria històrica de Ciutat.

Història
Construït per l’industrial Bartomeu Roca Estades al voltant de l’any 1850 i baix la supervisió del mestre d’obres Josep Abrines.
Bartomeu Roca va néixer a 1827 i morí a 1901, fou un industrial emprenedor i treballà en diferents negocis. Fruit de la seva expansió fou present a nombroses Exposicions Universals com a Paris (1867 i 78), Viena (1873), Filadelfia (1876), Brussel·les (1891) i Xicago (1893).
Quan morí, una part de l’empresa passà als seus fills i a l’altra al seu gendre Joan Suau qui heretà aquest immoble de la Porta de Santa Catalina i allà ideà el licor estomacal Santa Cruz, possiblement en referència elusiva a la parròquia veïna.
Suau fou cònsol de Mèxic i mantenia residència en aquest edifici, al igual que el seu antecessor. Aquest sol·licità un permís d’obra el 1910 a l’Ajuntament per ampliar l’edifici. El 1912 traslladà la fabrica i el seu domicili a un edifici d’estil modernista, j desaparegut a l’avinguda Alexandre Rosselló.
Actualment, a una fabrica del Pont d’Inca es segueix fabricant brandi Suau, amb l’etiqueta de 1851.
Aquest és clarament una prova de patrimoni industrial, exemples dels quals no abunden en aquesta ciutat, actualment.

diariodemallorca.es ARCA pide a Cort que catalogue más de cien edificios históricos de Palma sin la suficiente protección