
Cal esmentar que aquesta construcció fou declarada Bé d’Interès Cultural amb la categoria de monument (B.I.C.) en data de 19 de maig de 2000. És una construcció de 1901 i suposà tot un avanç tècnic per aquest poble.
A les imatges adjuntes es pot veure la manca de deixadesa d’aquest edifici històric, però no és d’estranyar si recordem o feim un poc la vista enrera. Abans de que fos protegit com a B.I.C., va ser un edifici en perill, i tal fou aquest, que unes màquines destructores l’amenaçaven directament. Gràcies a l’avís dels veïns d’Alaró i la nostra ràpida intervenció, denunciant el cas al Consell de Mallorca i la Guàrdia Civil paralitzant les màquines quan anaven a derruir aquesta edificació, que suposà un abans i un després per aquesta localitat del pla de Mallorca.
Hem demanat al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament d’Alaró que recuperi i enalteixi els valors històrics i patrimonials d’aquesta construcció.
I que aquest edifici rebi un manteniment adequat, perquè es tracta d’un Bé d’Interès Catalogat (B.I.C.) i és l’obligació d’ambdues institucions vetllar per la seva correcta conservació, sinó estaríem davant una negligència.
MEMÒRIA HISTÒRICA

La fàbrica es va construir baix el patrocini dels germans Gaspar i Josep Perelló, comerciants locals de sabó i oli. S’inaugurà el 16 d’agost de 1901. Era una central tèrmica moguda per una màquina de vapor de 100 C.V. i dues calderes que alimentaven dues dinamos que giraven a 800 r.p.m., produint energia elèctrica que es distribuïa a 150 voltis. La instal·lació també servia per a moure la màquina de tallar marbre i fusta i per a la fabricació de sabó i oli.
L’arribada de l’electricitat a Alaró és un clar indicador del nivell de modernitat assolit pel poble a finals del XIX. Gràcies a l’arribada llegada de l’electricitat, Alaró seguí un procés d’enriquiment econòmic i uns canvis socials únics a Mallorca, ja que, a diferencia de la resta de municipis, deixà de dependre únicament de l’agricultura
com a sector econòmic.
D’aquesta primera fàbrica d’electricitat tan sols resta en peu el primer cos de xemeneia conegut com la «Torre de l'Electricitat». Es troba a partir de dos murs concèntrics de forma tronc piramidal i base octogonal. L’exterior de mamposteria conserva una petita cornisa; l’interior és de bloc. Entre les dues hi ha una escala que condueix fins a la cornisa.
Al valor arquitectònic d’aquesta construcció, com a característica de la morfologia urbana d’Alaró, s’uneix el seu interès com a element d’arqueologia industrial, únic testimoni del primer esforç industrialitzador de Mallorca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada