30 de nov. 2007

Protecció de les façanes dels edificis al carrer Paners i la plaça Llorenç Bisbal Batle

La Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, a petició d’ARCA, va donar llum verda a la protecció de les façanes del carrer Paners i del lateral esquerre de la plaça Llorenç Bisbal Batle.

Des d’ARCA valoram molt positivament la decisió.
Fa uns dies vàrem fer públic que els dos conjunts de façanes (Carrer Paners devora Cort i la façana de la Plaça Llorens Bisbal Batle que uneix carrer Desemparats i Socors) estaven amenaçats per projectes de construcció que contemplaven la seva demolició. Per aquest motiu ens havíem dirigit a l’Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca per tal d’evitar-ho.
A la reunió de la Ponència Tècnica del Consell de Mallorca celebrada el passat dimarts dia 27 i on hi havia representants polítics i tècnics de l’Ajuntament de Palma i del Consell junt a d’altres representants, entre els quals ARCA, es va acordar la protecció de façanes i determinades característiques de interiors i cobertes. ARCA valora de manera molt positiva la decisió.

El centre de Palma ha de ser habitat i viscut, però no a costa de perdre l’autenticitat i allò que el fa diferent i únic.
Des d’ARCA volem reivindicar l’autenticitat de les façanes i de les teulades i terrasses del centre històric i la diversitat de tipologies com a valor històric i patrimonial. Per això hem demanat que al nou projecte que hauran de presentar les empreses promotores, també se contempli la conservació de les cobertes i les diferents altures de cada solar actual. La diversitat en formes, alineacions i altures és el que dóna autenticitat al centre històric de Palma.
Des d’ARCA pensam que la norma ha de ser respectar l’edifici en el seu conjunt, apostar per la rehabilitació i no per la demolició i nova construcció. No obstant la tendència de moltes promotores quan aconsegueixen fer-se amb edificis contigus és esbucar la totalitat per tal de fer aparcaments soterrats i incrementar així el preu de l’habitatge.
Per recuperar el centre històric no cal crear un decorat estètic a la vista, però fals en el fons.

Valoram la sensibilitat cap al patrimoni amb aquesta decisió política i animam a continuar en aquesta línia.
Són les decisions polítiques les que poden aturar aquesta destrucció patrimonial. Per això ens congratulam del talant polític demostrat en aquest tema. És una primera passa. Animam a crear instruments de protecció més adients que prioritzin la conservació dels immobles.