20 d’oct. 2007

EmbARCA't: Visita de quadrants solars de Palma

Visita guiada per Rafael Soler

Després d’una mostra de diversos rellotges portàtils a la seu d’ARCA, iniciam el següent recorregut de quinze quadrants:

1. Tetrafronte de sa Feixina: Modern. Sobre piràmide orientada i amb calendari i temps mig alternant les estacions de l’any. El meridional du incorporat un rellotge de lluna. Tuem.

2. Exafronte des Jonquet: Modern. Damunt dos tetràedres orientats oposats per un vèrtex. Amb calendari i temps vertader. Tuem.

3. Bifronte del Moll Pesquer: Modern. Vertical declinant septentrional i meridional amb calendari i temps vertader. Excepcional disposició amb línies horàries cada cinc minuts.

4. Equatorial polar del Moll Vell: Modern. Adopta forma de “marc” de formigó amb el gnòmon exempt. Calendari, temps vertader i mig. Rellotge fora i dins del cilindre. Copiat d’igual tamany a Tarragona i a la Gomera (Canàries).

5. Analemàtic de s'Hort des Rei: Modern. De temps vertader. Al terra del Parc de la Mar. Du escaló per a facilitar la lectura als observadors baixets. El cos fa de gnòmon. Tuem.

6. L’Almudaina: Històric. De temps vertader. Declinant. A mitja altura a la torre de l’oest que mira cap a la mar. Ha perdut el gnòmon.

7. Pati del Palau Episcopal: Històric. De temps vertader. Declinant. El de major ornamentació a Mallorca, històric o modern. Bona conservació.

8. Pati del Palau Episcopal: Històric. De temps vertader. Declinant. De clàssiques línies mallorquines. Major antiguitat que l’anterior.

9. Vertical orientat de Can Espanya (C/Portella): Històric. De temps vertader. Escultura d’una elegant composició amb un àngel que el sosté i llegenda en filactèria penjant d’un braç.

10. Vertical declinant de Sant Francesc: Històric. Al frontó de l’església. De temps vertader. Antigament tenia bona reputació el nedador que era capaç d’arribar a veure’l nedant als banys de la Portella.

11. Sta. Eulàlia (Casa Vila): Històric/Modern. De temps vertader. Vetllada escultura amb la mort que governa el gnòmon en quadrant declinant vertical. Du una coneguda sentència.

12. Carrer de la Bosseria: Històric/Modern. De temps vertader. Quasi orientat ortomeridià. Du una coneguda sentència.

13. Sant Nicolau: Històric. De temps vertader. A la façana de l’antiga rectoria a la embocadura del carrer Orfila. Molt declinant és quasi un lateral a Llevant.

14. Plaça de Joan Carles I: Modern. De temps vertader. Privilegiada situació a l’inici de Jaume III front al Born. Molt decorat amb inspiració a l’històric del Palau Episcopal.

15. Can San Simón: Històric. De temps vertader. Front al jardí de l’illa es veu des del Carrer Concepció i no des del de Sant Jaume on està la casa.


Text: Rafael Soler Gayà.