31 d’oct. 2007

ARCA i els símbols

Fa unes setmanes la nostra entitat va demanar la protecció de l’antiga escola de Son Ferriol pel que representa històricament per aquesta urbanització i pels símbols que hi ha a la seva façana. En aquest cas uns escuts de la República fets de ferro forjat, i des d’on es penjava la bandera.

Segons informacions de l’historiador Joan Sans, al seu llibre 75 ANYS D’ESCOLA PÚBLICA DE SON FERRIOL 1925 – 2000 (Edicions Miramar, 2001), sota un dels escuts republicans situat al buc dret de l’edifici, possiblement hi hagi una inscripció que ens recordi que en data de 18 de gener de 1925, el general Miguel Primo de Rivera vingué a inaugurar aquesta escola. Aquesta placa va ésser tapada amb ciment pel batle pedani Joan Vich, devers l’any 1966.

ARCA es partidària de recuperar, protegir i conservar tots els símbols que ens recordin a una època passada, perquè així tindrem símbols que ens descriuran la nostra història d’una forma material. Gràcies a aquest cas, ens han arribat testimonis de veïns, per il·lustrar-nos altres testimonis simbòlics. És aquest el cas del Col·legi Públic de la Soledat, que al seu xamfrà, en la cantonada dels carrers Rosselló i Nadal amb Sant Damàs incorpora un escut de la República fet de pedra.