3 de juny 2024

PATINETES Y BICIS A RAYA FA PROPOSTES PER MILLORAR LA FUTURA ORDENANÇA DE CONVIVÈNCIA CÍVICA DE PALMA

La campanya Patinetes y Bicis a Raya,impulsada per ARCA, valora positivament els plantejament de la normativa que pretèn possar fi al desgavell de circulació de patinets i bicis especialmente sobre els espais de vianants. Aquest fet continua essent una realitat vergonyosa que posa en perill els vianants i especialmente als més fràgils: infants,majors i discapacitats.

Bici que carrega patinet, a un pas de vianants 
 
Proposam en alguns aspectes anar més enllà en la garantía de la seguretat de qui va a peu i hem plantejat una bateria de 20 millores de les que volem destacar les següents:

PROPOSTES PER A L'ORDENANÇA MUNICIPAL PER FOMENTAR LA CONVIVÈNCIA CÍVICA A PALMA, ELABORADES PER PATINETES Y BICIS A RAYA

Proposta 1

És important que aquelles limitacions que s’imposen a patinetes o VMP també han de ser imposades a les bicicletes. la realitat és que els ensurts i els perills, per qui va a peu, que avui en día és produeixen sobre els espais de vianants, estàn provocats tant per patinets com per bicicletes

Proposta 2

Que es preveeixi que poden sortir nous models de VMP i per tant la normativa també seria d’aplicació a ells.

Proposta 3

Proposam que l’Ajuntament es reservi la possibilitat de establir un “titulin”, que garanteixi el coneixement de les normes de circulació als usuaris de bicis i VMP

Proposta 4

Ha de ser obligatori l'ús del casc. És una oportunitat que no podem perdre. Pel bé dels usuaris.

Proposta 5

Article 31. Punt 13. Incrementar la cobertura de l'assegurança a com a mínim 300.000€. si es revisen les ofertes de les aseguradores és un import mitjà habitual. A la proposta de l’Ajuntament tan sols proposen 120.000€

Proposta 6

Afegir que els patinets poden circular pels ciclocarril, és a dir aquells carrers que normalment tenen més de un carril decirculació de vehicles en el mateix sentit i a un d’ells es redueix la velocitat a màxim30km/h

Proposta 7

Proposam que es  reculli el següent concepte: "Quan el carril bici o la ciclocalle quedi interrompuda i no es pugui circular per la calçada de vehicles, els usuaris de VMP o bicicletes hauran de baixar del vehicle i continuar a peu el tram necessari"

Proposta 8

Proposam que es reculli que  "VMP i bicicletes no poden ser deixats sobre les voreres com si d'aparcaments es tractassin. Han de ser aparcades als llocs habilitats"

Proposta 9

Afeir limitacions sobre bre grups de VMP o bicicletes per Palma. Les visites en grup utilitzant aquests vehicles, si infringeixen les normes, seran sancionats individualment i s'estudiarà sanció a l'organització de l'acte en el cas que se circuli fora dels carrers de circulació lliure. No es podran deixar aturats els vehicles als espais de vianants ni obstruint el trànsit.

Proposta 10

Als carrils bici adossats a passos de zebra o vianants, la velocitat hauria de ser la dels vianants, màxim 6 km/h

Proposta 11

Recordar que als passos de vianants que no tenguin carril bici adossat és obligatori baixar del vehicle i travessar a peu. No era normal que la DGT així ho exigeixi i que la Guàrdia Civil ho persegueixo... i que a Palma, hagués fins ara una excepció. Valoram positivament la derogació plantejada.

Proposta 12

Article 32. Sobre règim sancionador.
Consideram que la sanció pels incompliments han de ser prou dissuasòries i que la reincidència ha de ser castigada. No oblidem que no hi ha una estadística real sobre els casos de persones vianants ferides, o copejades per patinets i la realitat és que excepte els casos més flagrants no es recullen enlloc. I també que hi ha persones majors o amb mobilitat reduïda que manifesten tenir por de sortir de ca seva per culpa de patinets i bicis incívics.

Per tot això, proposam que la circulació de patinets i bicis sobre voreres, jardins, places i Parcs es consideri una falta greu.

Proposta 13

Article 32 sobre sancions

La retirada del vehicle hi hauria també d'especificar-se en cas de temeritat  posant en perill vianants i en cas de reincidència.

Proposta 14

Derogar les autoritzacions de circulació de VMP a les voreres compartides. Són espais on es crea perill per als vianants, inseguretat i por. 

 
Hem fet arribar aquestes propostes al departamento municipal corresponent i confiam siguin ateses. La impunitat de patinets i bicis sobre les voreres i als parcs,places i jardins, s’ha d’acabar.


Bici sobre vorera de vianants 



Campanya Patinetes y Bicis a Raya, impulsada per ARCA

3 juny 2024