28 de juny 2024

Celebrada la presentació del llibre LA MEMÒRIA DEL VENT,UNA APROXIMACIÓ ALS MOLINS FARINERS DE LLUCMAJOR



EL coneixement sobre els molins, la cultura que transmeten, la seva història i reivindicació, varen omplir ahir Ca n'Oleo, a Palma.

L'acte, organitzat per ARCA, comptà amb la presència d'un públic interessat i agraït.

Va conduir l'acte BLANCA CASTALDO SUAU, representant d'ARCA i Professora de l'Escola Superior d'Art i Disseny.

Blanca va espipellar sobre els records d'infància vinculats als Molins que a Sóller, la seva terra natal, anaven units a la por que els inculcaren pel perill que representaven aquelles enormes rodes submergides als torrents. Els molins del Pla eren, segons ella, més amables. Recordà que parlar de Molins és parlar d'arquitectura, cultura, etnologia, matemàtiques, economia, fusteria...

A continuació donà la paraula a JOSEP JUAN VIDAL, d'Edicions El Tall i doctor en Història Moderna.
Josep va valorar positivament el fet d'haver pogut publicar aquest llibre i la seva llarga amistat amb el coordinador de l'obra. Parlà de la vinculació dels molins de moldre amb la seva finalitat principal, que era permetre un nutrient essencial per a la població: la farina, que permetia fer pa i, concretament, sopes. Reconegué que els Molins són avui en dia  uns elements en desús, però tan vinculats al nostre paisatge i història que mereixen aquesta publicació.

Per últim va intervenir el coordinador del llibre, Jaume Oliver Jaume, doctor en Pedagogia, que
parlà de la gènesi del llibre en el qual han intervingut fins a 20 autors, així com de les històries de vida que hi ha darrere els molins, el darrer delS quals va deixar de moldre devers 1930. Va explicar com la seva família va ser propietària del molí d'en Monjo, ara ubicat a una rotonda i en mal estat... Parlà també de la memòria dels molins que relacionen el de sa Farinera d'en Pelós, A Palma, amb els de Llucmajor.
Aprofità així mateix per reivindicar la conservació amb dignitat dels molins, lligant així encara més l'acte a l'entitat
organitzadora, ARCA.

Des d'ARCA donam la benvinguda a la publicació i agraïm la cessió de Ca n'Oleo per part de la Conselleria,  especialment al secretari autonòmic de Cultura i Esports.