5 de nov. 2023

ARCA HA VISITAT L'ESGLÉSIA I CONVENT DE LA MISSIÓ, A PALMA

UNA PETITA PERLA DEL BARROC A LA NOSTRA CIUTAT

La Missió, petita joia barroca 

TAMBÉ POGUÉREM CONÈIXER EL REFECTORI QUE ES CONSERVA A L'HOTEL ADJUNT

Refectori que es conserva a l'hotel

Unes 40 persones hi participaren, guiades per Juanjo Soler Martínez, expert en història i patrimoni religiós.


Grup de la visita guiada per ARCA


El matí del dissabte, ARCA organitzà una visita guiada a una de les esglésies una mica amagades de la ciutat de Palma: l'església de la Missió. De fet, el títol de l'activitat era: LA MISSIÓ. CONEIX UN PATRIMONI OCULT

Durant tres hores Juanjo Martínez, explicà els valors artístics i la història de l'indret. També comptàrem amb les explicacions i ajuda dels sacerdots que encara viuen al convent.

Va ser una manera enriquidora de gaudir el matí de dissabte.


JOIA TARDOBARROCA DEL XVIII

Els orígens de la congregació de la Missió a Mallorca es remunten a inicis del s. XVIII, però no fou fins al 1739 quan es col·locà la primera pedra de l'església actual.

Aquest temple pot ser el més petit dels construïts durant el barroc, és una petita joia del patrimoni religiós de Ciutat. En el seu interior conserva la decoració original tardobarroca, de la qual podem destacar les pintures, els relleus, la ceràmica, i especialment, el conjunt de retaules. D'aquest grup sobresurt el de l'altar major, dedicat a Sant Vicenç de Paül, fundador de la congregació.

Juanjo Soler explicant la Missió

DEVOCIÓ A PERE BORGUNY

La Missió és summament interessant també pel seu vessant espiritual, ja que entre d'altres conserven la devoció a la Miraculosa i al venerable Pere Borguny. Aquest darrer fou un mallorquí, fet captiu i enviat a Alger, on després d'una apostasia i una conversió, morí màrtir. Testimonis d'això foren els pares paüls d'Alger que enviaren les seves relíquies a París, on el mateix Vicenç de Paül, les venerà. Foren cedides finalment a la casa de Mallorca l'any 1750. La seva causa de beatificació, després de diversos intents, segueix a Roma.


DEBAT SOBRE EL FUTUR DEL PATRIMONI RELIGIÓS


Fa algunes dècades, part de l'antiga Escola Apostòlica fou venuda i reconvertida en hotel. Aquest exemple se suma a altres casos, que ens conviden a una reflexió sobre el futur del patrimoni religiós. Mallorca conserva un ampli nombre de convents i altres edificis que cada vegada més resten sense activitat i vida. Hem de ser força sensibles per demanar la preservació dels béns materials i alhora, del patrimoni immaterial. Amb la mort o marxa de persones i comunitats, es mor part de la nostra cultura i identitat.

Gràcies a l'amabilitat de la comunitat de Paüls i els responsables de l'Hotel Convent de la Missió, fou possible una visita a tots dos espais. En el convent poguérem visitar l'església, la sagristia (amb l'antic armari de les relíquies i la fantàstica calaixera del s. XVIII) i part de les estances conventuals. A l'hotel, es visità l'antic refectori, convertit ara en saló i bar.

Convent de la Missió

LA MISSIÓ OBRI ELS MATINS TAMBÉ

Celebrem que el temple de la Missió hagi ampliat el seu horari de visita als matins, la qual cosa facilitarà que tots els mallorquins i visitants puguin conèixer aquesta perla barroca.

ARCA organitza mensualment visites guiades de caràcter Patrimonial que pretenen, d'una banda, enriquir en coneixements i d'altra conscienciar en la necessitat de la defensa de la petjada de la història. Són obertes, prèvia inscripció, tant a persones associades a l'entitat com a externes.